15-04-2013
7 χρόνια διαρκούν οι περισσότερες φιλίες

photoΗ φιλία έχει ημερομηνία λήξης. Αυτό διατείνεται νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία  υπάρχουν μία στις δύο πιθανότητες, ο φίλος που έχουμε σήμερα να μην υφίσταται σε επτά χρόνια.

 

Ο Ολλανδός κοινωνιολόγος, Γκέραλντ Μόλενχορστ, από το Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης, μελέτησε τις συνθήκες στις οποίες δημιουργούνται και εξελίσσονται τα κοινωνικά-φιλικά δίκτυα των ανθρώπων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι χάνουν περίπου τα μισά άτομα του στενού περιβάλλοντός τους μέσα σε διάστημα επτά ετών. Η έρευνα επιβεβαίωσε, επίσης, ότι οι φιλίες, ο «κύκλος» των γνωστών και, γενικότερα, τα προσωπικά «δίκτυα» που έχει ένας άνθρωπος, δεν σχηματίζονται αποκλειστικά στη βάση προσωπικών επιλογών, αλλά εξαρτώνται - και περιορίζονται - σε μεγάλο βαθμό από τις ευκαιρίες που έχει ένα άτομο να συναντήσει άλλους ανθρώπους και από το συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο και τους τόπους όπου αυτές οι επαφές λαμβάνουν χώρα (δουλειά, μπαρ, γειτονιά, αθλητικές εκδηλώσεις κλπ.).

 

Αν και πολλοί επιστήμονες, ιδίως Αμερικανοί, έχουν ισχυριστεί ότι τα προσωπικά δίκτυα σταδιακά συρρικνώνονται, ο Μόλενχορστ διαφωνεί και συμπέρανε ότι μπορεί, μεν, κατά την επταετία να έχουν χαθεί περίπου οι μισοί φίλοι και γνωστοί κάποιου, αλλά έχουν σταδιακά αντικατασταθεί από άλλους, με αποτέλεσμα ο μέσος αριθμός ατόμων που απαρτίζουν τα προσωπικά δίκτυα των ανθρώπων, να παραμένει εντυπωσιακά σταθερός στο πέρασμα του χρόνου.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, μετά από επτά χρόνια μόνο το 48% των φίλων και γνωστών (ένας στους δύο) παραμένει μέλος του προσωπικού δικτύου, ενώ μόνο το 30% (δηλαδή περίπου ένας στους τρεις) συνεχίζει να έχει πραγματικό ενεργό φιλικό ρόλο, ως συμπαραστάτης, βοηθός και τακτικός συνομιλητής κάποιου. Το 70% έχει πλέον χάσει αυτές τις ιδιότητες. Από αυτούς, το 52% έχει, μετά την επταετία, φύγει εντελώς πλέον από το προσωπικό «δίκτυο» κάποιου, ενώ το υπόλοιπο 22% είναι ακόμα μέλος του δικτύου, αλλά σε περιφερειακό πια ρόλο.