13-08-2020
Ασκήσεις "αυτοεκτίμησης"

photo

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους η έλλειψη αυτοεκτίμησης δεν μας αφήνει να αγαπήσουμε τη ζωή και τους άλλους. Κι αυτό γιατί όταν δεν εκτιμάμε τον εαυτό μας δεν τον αγαπάμε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν τον φροντίζουμε, δεν τον συγχωρούμε, δεν του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα και να λέει αυτό που νιώθει. Πως όμως μπορούμε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας; Μια καλή αρχή είναι αναζητώντας τους παράγοντες εκείνους που μπλοκάρουν την αυτοεκτίμησή μας και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Οι τρεις ασκήσεις που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν πολύ. 

Άσκηση Πρώτη
Βρείτε τι σας εμποδίζει να εξελιχθείτε  
Σε ένα χαρτί γράψτε τις παρακάτω φράσεις και συμπληρώστε τις. 

1. Αν θέλω να είμαι πιο ευτυχισμένος θα πρέπει να...
2. Αν αποδεχτώ τους φόβους μου, θα γίνω πιο...
3. Το να είμαι υπεύθυνος για τον εαυτό μου σημαίνει...

Να απαντάτε αυθόρμητα στις ερωτήσεις, χωρίς πολλή σκέψη. Οι πρώτες λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό είναι και οι πιο αληθινές γιατί πηγάζουν κατευθείαν από το υποσυνείδητο χωρίς να περνάνε από το φίλτρο της λογικής σας. Κάντε καθημερινά την ίδια άσκηση για μια εβδομάδα γιατί η επανάληψη βοηθάει το υποσυνείδητο να αντιμετωπίσει οτιδήποτε βρίσκει «ενοχλητικό» με αποτέλεσμα να βάζει τα άσχημα «κάτω από το χαλί».

Άσκηση Δεύτερη
Σε ένα χαρτί γράψτε τους φόβους σας και τα απραγματοποίητα όνειρά σας.

1. Αποδέχομαι τον κίνδυνο της αποτυχίας
2. Εκφράζω τον αληθινό μου εαυτό.
3. Μπορώ να λέω «όχι» χωρίς να γίνομαι επιθετικός.
4. Κάνω αυτό που νομίζω σωστό χωρίς να δικαιολογούμαι στον εαυτό μου και στους άλλους.

Η καθημερινή επανάληψη των παραπάνω φράσεων θα σας βοηθήσει να αγαπήσετε τον εαυτό σας, να δείξετε εμπιστοσύνη στους άλλους και να νιώσετε τι είναι αυτό που χρειάζεστε πραγματικά στη ζωή.

Άσκηση Τρίτη
Υπάρχουν φορές που δεν νιώθουμε καλά χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς μας φταίει. Όμως σύμφωνα με τους ψυχολόγους πίσω από ένα συναίσθημα που μας κάνει να νιώθουμε άσχημα, κρύβεται μια σκέψη ή μια συμπεριφορά που δεν μπορούμε να εντοπίσουμε. Αν κάθε φορά που νιώθετε δυσάρεστα κάνετε την ακόλουθη άσκηση θα βρείτε τον λόγο που νιώθετε έτσι και θα μπορέσετε να τον αντιμετωπίσετε.
- Προσπαθήστε να εντοπίσετε τη δυσάρεστη σκέψη που κρύβεται πίσω από το συναίσθημά σας.
- Σημειώστε την σε ένα χαρτί ή μοιραστείτε την με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο
- Αφού εντοπίσετε τη σκέψη που κάνατε τοποθετήστε τη «στο μικροσκόπιο» και κάντε τις ακόλουθες ερωτήσεις:

1. Είμαι σίγουρος ότι η συγκεκριμένη σκέψη έχει βάση; Είναι αληθινή; Κι αν ναι, τι αποδείξεις έχω γι αυτό;
2. Πώς με κάνει να αισθάνομαι η σκέψη αυτή;  (γράψτε με λεπτομέρεια κάθε συναίσθημά που νιώθετε)
3. Πώς θα ένιωθα αν δεν υπήρχε αυτή η σκέψη;  (φανταστείτε πως δεν υπάρχει αυτή η σκέψη πια, και αντικαταστήστε την με μια ευχάριστη. Πως νιώθετε τώρα; Πόσο άλλαξε η διάθεσή σας;