19-01-2012
Διαφωνείτε με τον προϊστάμενο; Πείτε το!

photo

Μπορεί το να δείχνουμε τα συναισθήματά μας στη δουλειά να βλάψει την καριέρα μας; Η απάντηση είναι όχι, αν πρόκειται για τα αυθεντικά συναισθήματά μας.


Τα αντιδρώντα και λειτουργικά συναισθήματα είναι οι εγγυητές για πραγματική κοινωνική και επαγγελματική επιτυχία λέει η ψυχοθεραπεύτρια Isabelle Filiozat. Κάποιος που πνίγει μέσα του ένα συναίσθημα, θα δυσκολευτεί πολύ να προσανατολιστεί, να επιβάλει τις επιλογές του και να νιώσει ότι κατευθύνει την καριέρα του. Θα δυσκολευτεί να διδαχθεί από κάποια αποτυχία ή να ορθοποδήσει ύστερα από μια περίοδο ανεργίας. Καθώς είναι άκαμπτος θα του είναι δύσκολο να διασχίσει τις αναπόφευκτες στενοχώριες που σημαδεύουν μια επιτυχημένη επαγγελματική ζωή. Αποκόβοντας τον εαυτό μας από τα υγιή συναισθήματα δεν είμαστε πια παρά μηχανές.

 

Μερικοί ίσως φαντάζονται ότι η υποταγή είναι το όνειρο των εργοδοτών. Σίγουρα έχουν απομείνει κάποιοι δεινόσαυροι ή μάλλον τυραννόσαυροι ακόμα. Σε μερικούς τομείς, μια λέξη παραπάνω ή μια κριτική και βρίσκεσαι χωρίς δουλειά. Εντούτοις, δεν αξίζει περισσότερο να είσαι χωρίς δουλειά παρά χωρίς ζωή; Εκτός από τις λίγες περιπτώσεις όπου η προσωπική εξουσία του αφεντικού προέχει του γενικού συμφέροντος, οι περισσότεροι εργοδότες αναζητούν την αποτελεσματικότητα. Αυτό είναι το τίμημα της εμπορικής επιτυχίας.

 

Ο διεθνής ανταγωνισμός είναι τέτοιος, ώστε εκείνοι που θέλουν να πετύχουν δεν έχουν πια τον  καιρό ούτε την ενέργεια για να ασχοληθούν με παιχνίδια εξουσίας. Οι επιχειρήσεις ψάχνουν για συνεργάτες αυτόνομους, δημιουργικούς, υπεύθυνους, άνετους στις σχέσεις, ικανούς να δουλεύουν ομαδικά σε δίκτυο. Για να εισχωρήσεις λοιπόν και να πετύχεις στην αγορά εργασίας πρέπει να ξεχάσεις την υπερβολική υπακοή, την τυφλή συμμόρφωση στις υποτιθέμενες απαιτήσεις της ιεραρχίας καθώς και τον φόβο της κρίσης των τρίτων.