24-07-2013
Γνωρίζετε το φαινόμενο του cocktail party

photo

Το φαινόμενο του cocktail party αναφέρεται στην ικανότητά μας να κλείνουμε τα αυτιά στον βαρετό συνομιλητή που έχουμε μπροστά μας και να ανοίγουμε τα... ραντάρ σε μια άλλη κουβέντα που εντοπίζουμε μέσα την αίθουσα. Κάνουμε καλά ή χάνουμε πολλά;

 

Κι αν πολλοί καμαρώνουν γι αυτό τους το ταλέντο, ακόμα και οι πιο επιτήδειοι θα εκπλαγούν από το πόσα μπορεί να χάσουν από τα λεγόμενα του ατόμου που υποκρίνονται ότι προσέχουν και μακάρι να μην είναι σημαντικά για κάποιο λόγο στη ζωή τους.

 

Η ικανότητά μας να διαχωρίζουμε ένα άκουσμα από ένα άλλο, ενώ φτάνουν και τα δύο ταυτόχρονα στα αυτιά μας, επιβεβαιώθηκε στην κλασική έρευνα του Colin Cherry το 1953. Το ίδιο πείραμα όμως απέδειξε πως τα άτομα που είχαν επικεντρωθεί στην ομιλία που τους ενδιαφέρει περισσότερο, όταν ρωτήθηκαν για την άλλη δεν θυμόντουσαν ούτε μια φράση, δεν ήταν σίγουροι σε τι γλώσσα ήταν, ενώ οι περισσότεροι δεν παρατήρησαν καν ότι τα λόγια έπαιζαν αντίστροφα!

 

Άλλη έρευνα έδειξε πως τα δύο τρίτα αυτών που στρέφουν αλλού το επίκεντρο της ακοής τους, δεν παρατηρούν καν ότι αναφέρεται το όνομά τους από τον βαρετό συνομιλητή. Πόσο μάλλον οτιδήποτε άλλο σημαντικό. Οπότε, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε ανάμεσα σε κόσμο προσέξτε ποιον (κάνετε πως) ακούτε!