30-01-2013
7 τρόποι για οικονομία στην κουζίνα

photo

Απομνημονεύστε τις παρακάτω συμβουλές -βάλτε post-it στο ψυγείο και τον απορροφητήρα- και συμβάλλετε και σεις με τη σειρά σας στην προστασία του περιβάλλοντος (και της τσέπης σας).

 

 

1. Το μέγεθος μετράει -χρησιμοποιείστε τηγάνια και κατσαρόλες που εφαρμόζουν απόλυτα στην επιφάνεια της εστίας, διαφορετικά σπαταλάτε ενέργεια και χρήματα. Ακόμη, μην ξεχνάτε τακαπάκια, αφού μειώνουν το χρόνο μαγειρέματος.

2. Επενδύστε σε μία επώνυμη σειρά τηγανιών και κερδίστε έτσι σε αποδοτικότητα και ασφάλεια.

3. Κόψτε το φαγητό σε μικρότερα κομμάτια, αφού έτσι ψήνεται γρηγορότερα.

Αν η κουζίνα σας λειτουργεί με γκάζι σιγουρευτείτε πως έχετε ρυθμίσει σωστά τη ροή του -αν βλέπετε φλόγες να φεύγουν από τα πλαϊνά της κατσαρόλας, τότε πρέπει να τη μειώσετε.

4. Αφαιρείτε τις καθαλατώσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα για μεγαλύτερη απόδοση των ηλεκτρικών ματιών. Σημειώστε, όμως, πως οι επαγωγικές εστίες είναι πιο αποδοτικές, ελέγξιμες και πολύ εύκολες στο καθάρισμα.

5. Μη χασομεράτε, οι νέοι -μοντέρνοι- φούρνοι, ειδικά στη λειτουργία του αέρα, χρειάζονται ελάχιστο χρόνο για να προθερμανθούν. Επίσης, έχετε πάντα το τζάμι του φούρνου καθαρό ώστε να μη χρειάζεται να τον ανοίγετε για να ελέγξετε το φαγητό, αφήνοντας έτσι τη θερμότητα να διαρρέει άσκοπα.

6. Βράστε τα λαχανικά και το ρύζι σας σε χαμηλή φωτιά, θα σας πάρει τον ίδιο ακριβώς χρόνο με το να είχατε το μάτι στο μέγιστο.

7. Προτιμήστε το grill, πιο γρήγορο και πιο υγιεινό από το φούρνο και, τέλος, ζεστάνετε το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο και ενέργεια.