16-04-2013
Τζόκινγκ μετά το πρωινό

photo

Το τζόγκινγκ πριν από το πρωϊνό δεν αυξάνει την απόδοση, όπως μπορεί να θεωρούν κάποιοι, υποστηρίζει ο καθηγητής Ίνγκο Φρομπίζ του Κέντρου για την Υγεία του Γερμανικού Αθλητικού Γυμνασίου.

 

Όταν προπονούμαστε με άδειο στομάχι, ο μεταβολισμός του λίπους παραμένει ενεργός μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων σακχάρων του οργανισμού, αφού όπως συμβαίνει στη διάρκεια της νύχτας, ο οργανισμός εξακολουθεί να καίει λίπος και τις πρωινές ώρες.

Όταν φθάσει σε αυτό το σημείο, ο ρυθμός απόδοσης του οργανισμού πέφτει και ο άνθρωπος θα αναγκαστεί να σταματήσει την προπόνηση. Αν κάποιος θέλει να πηγαίνει για τζόγκινγκ νωρίς το πρωί τότε θα πρέπει να έχει προηγουμένως καταναλώσει τουλάχιστον ένα τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες όπως η μπανάνα. Ο Φρομπίζ προτείνει να παίρνουμε πρώτα το πρωινό μας και στη συνέχεια να κάνουμε κάποιες ασκήσεις με βάρη για να χτίσουμε το μυϊκό μας σύστημα. «Αυτό ενεργοποιεί το σώμα και θα το κρατήσει σε φόρμα για το υπόλοιπο της ημέρας», εξηγεί ο ίδιος. Οι ασκήσεις με βάρη αυξάνουν την πίεση στα περιφερειακά αιμοφόρα αγγεία και την αρτηριακή πίεση κάνοντας τον άνθρωπο να είναι σε επαγρύπνηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ασκήσεις αντοχής, όπως είναι το τζόγκινγκ, είναι προτιμότερες για το απόγευμα.