20-03-2014
Ο γάμος δεν "συμφέρει" πάντα

photo

Η αλήθεια είναι ότι το κόστος για δύο άτομα που ζουν μαζί είναι μόλις 1,4 φορές το κόστος ζωής ενός εργένη, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Pew Research Center που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό ΤΙΜΕ. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και με το γάμο.

 

Νέα στοιχεία της ανάλυσης δείχνουν ότι ο γάμος κάποιες φορές στοιχίζει πιο ακριβά από την συμβίωση και άλλες όχι και αυτό το αποφασίζει το... μορφωτικό επίπεδο του ζευγαριού. Έτσι τα ζευγάρια με ανώτερη μόρφωση που συμβιώνουν έχουν περισσότερα οικονομικά οφέλη, σε σχέση με τα αντίστοιχα παντρεμένα. Αντίστροφα τα ζευγάρια χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, αν και οδηγούνται συχνότερα στην συμβίωση, οικονομικά τους συμφέρει περισσότερο ο γάμος. Οι κοινωνιολόγοι - ερευνητές δίνουν την δική τους εξήγηση για αυτά τα στοιχεία:

 

- Στα ζευγάρια με ανώτερη μόρφωση συνήθως εργάζονται και οι δυο με αποτέλεσμα το εισόδημα του νοικοκυριού να είναι μεγαλύτερο, ενώ σε εκείνα με χαμηλότερη μόρφωση συνήθως εργάζεται μόνο ο ένας.

 

- Οι ανύπαντροι με ανώτερη μόρφωση είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν παιδιά προτού παντρευτούν, καθώς συνήθως έχουν κάνει κάποιο προγραμματισμό για την ζωή και την καριέρα τους, οπότε οι οικονομικές τους ανάγκες έχουν λιγότερες διακυμάνσεις.

 

- Ανύπαντρα ζευγάρια χαμηλής μόρφωσης είναι πιθανότερο να αποκτήσουν παιδιά, σε σχέση με ανύπαντρα ζευγάρια ανώτερου μορφωτικού επιπέδου, γεγονός που εκτοξεύει τα έξοδά τους.

 

- Συνήθως, τα ζευγάρια υψηλής μόρφωσης παντρεύονται μέσα σε τρία χρόνια από την συγκατοίκηση και εφαρμόζουν πιο αποτελεσματικές πρακτικές διαχείρισης των οικονομικών τους και αποταμίευσης.

 

Η εξήγηση

Όπως εξηγούν οι ειδικοί δεν είναι ο «γάμος» που κάνει την διαφορά, είναι το πλάνο ζωής που διαφέρει. Εκείνοι με χαμηλότερη μόρφωση περιμένουν να βελτιώσουν τα οικονομικά τους για να παντρευτούν, ενώ όσοι έχουν κατακτήσει την οικονομική τους ανεξαρτησία ενδιαφέρονται και για την κοινωνική καταξίωση μέσα από τον γάμο. Θέλουν να μείνουν σε μια καλύτερη γειτονιά, ένα μεγαλύτερο σπίτι ή να απολαμβάνουν μια σχετική πολυτέλεια. Όποιες αναλύσεις κι αν γίνουν όμως, από κοινωνιολογικής άποψης, το γεγονός είναι ότι τα ζευγάρια ή οι φίλοι που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν έχουν μια ευκολότερη και πιο οικονομική ζωή. Και ας μην ξεχνάμε, όπως λένε και οι ίδιοι, ότι έχουν κι έναν άνθρωπο δίπλα τους για να μοιράζονται χαρές και λύπες της καθημερινότητας.