20-02-2012
Τρώτε πολύ το βράδυ;Μάλλον έχετε στρες

photo

Οι νυχτερινές "επιδρομές" στο ψυγείο υποδηλώνουν έντονο στρες και σε συνδυασμό με την πρωινή ανορεξία και την αυπνία συνιστούν το σύνδρομο βραδινής υπερφαγίας.

 

 

Το 1955 πρωτοπεριγράφτηκε από τον καθηγητή Al. Stunkard μια μορφή διαταραχής με βασικό τρίπτυχο αναγνώρισης την πρωινή ανορεξία, την βραδινή υπερφαγία και την αϋπνία. Από το 1955 μέχρι σήμερα, ο καθηγητής Al. Stunkard επέκτεινε τις κλινικές έρευνες που αφορούσαν στο σύνδρομο βραδινής υπερφαγίας (night eating syndrome) και κατέληξε στο ότι η εν λόγω διαταραχή εμφανίζεται δυσανάλογα ανάμεσα σε παχύσαρκα άτομα, κυρίως τις περιόδους έντονου στρες και αποτελεί οργανική προσπάθεια άμβλυνσης του στρεσογόνου φορτίου.

 

 

 

Τι δείχνουν οι μελέτες

Σύγχρονες μελέτες που αναγνωρίζουν και χρησιμοποιούν τα πιο πάνω κριτήρια καθορίζουν ότι η εξάπλωση του συνδρόμου βραδινής υπερφαγίας στο γενικό πληθυσμό αγγίζει ποσοστό 1,5%, ενώ ανάμεσα στα άτο?α που προσφεύγουν για θεραπεία αϋπνίας το ποσοστό φθάνει το 5%. Τα περισσότερα στοιχεία για το σύνδρομο βραδινής υπερφαγίας, στο οποίο εκτενώς αναφέρθηκε ο καθηγητής Al. Stunkard στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας που διεξήχθη στην Πράγα, προκύπτουν από μεγάλη μελέτη των Birketvedt και Stunkard, που δημοσιεύτηκε το 1999 στην Journal of the American Medical Association.

 

Σύ?φωνα λοιπόν με αυτή τη μελέτη, η συνολική πρόσληψη τροφής των παχύσαρκων, που συνήθιζαν να τρώνε κυρίως από τις 18:00 το απόγευμα και μετά (γκρουπ Α), ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τα υπόλοιπα παχύσαρκα άτομα που εξετάσθηκαν (γκρουπ Β). Πιο συγκεκριμένα, το γκρουπ Α κατανάλωνε από το πρωί μέχρι τις 18:00 το 37% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης τροφής, σε σχέση με το γκρουπ Β, που κατανάλωνε το 74% στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Από τις 20:00 και μέχρι τις 6:00 το πρωί, το γκρουπ Α κατανάλωνε το 56% της συνολικής η?ερήσιας πρόσληψης τροφής, σε αντίθεση με το γκρουπ Β που έφθανε το 15%.