14-06-2013
Λιπογλυπτική για κορμί - άγαλμα

photo

Οι περισσότερες από εσάς έχετε θαυμάσει τα υπέροχα κορμιά των μοντέλων που βλέπουμε σε περιοδικά ή στην τηλεόραση και την παντελή έλλειψη λίπους σε όλα τα σημεία του σώματός τους και κυρίως στους γοφούς. Σημείο στο οποίο οι περισσότερες μεσογειακές γυναίκες  έχουν συσσωρευμένο περιττό-από αισθητική άποψη- πάχος.

 

Όσες από τις ενδιαφερόμενες έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο προσπαθούν να το εξαφανίσουν με εξαντλητικές δίαιτες, ειδικές κρέμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή με ασκήσεις γυμναστικής. Και όταν, πλέον, καταλάβουν ότι δεν καταφέρνουν και πολλά, σκέφτονται τη λιποπλαστική.

Μια χειρουργική επέμβαση για την οποία από τη στιγμή της πρώτης - ενημερωτικής περισσότερο - επίσκεψης στο γιατρό υπόσχεται πολλά. Το πιθανότερο είναι να σκεφτούν ότι μια χειρουργική επέμβαση για αισθητικούς λόγους είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι είναι ματαιόδοξες, όμως το σίγουρο είναι ότι τα «ψωμάκια», πρέπει να φύγουν τώρα και μόνο αυτός ο τρόπος υπάρχει σήμερα. Η τεχνική είναι υγρή (tumescent wet) ατραυματική και ανώδυνη.

 

Τι είναι Λιποπλαστική  ;

Είναι η μέθοδος με την οποία αφαιρείται λίπος από περιοχές όπως κοιλιά, γλουτοί και γόνατα με σκοπό να τοποθετηθεί στα κενά που αφήνουν τα ψωμάκια πάνω από τους γλουτούς, έτσι ώστε να φαίνονται πιο ψηλά και πιο σφιχτοί με καλύτερο και πιο αρμονικό περίγραμμα. Πρόκειται για τη χρήση του ίδιου του λίπους που αφαιρέθηκε κατά τη λιποαναρρόφηση και επανατοποθετείται στην ίδια περιοχή που έχει θεραπευτεί από τη συσσώρευση λίπους, ώστε να εξαφανιστεί τόσο η κυτταρίτιδα όσο και οι αντιαισθητικές εμβυθίσεις που ίσως έχουν δημιουργηθεί από προηγούμενες λιποαναρροφήσεις ή από τη χαλάρωση των ιστών λόγω της εμμηνόπαυσης.

Η τεχνική αυτή που προέρχεται από βραζιλιάνους πλαστικούς χειρουργούς. είναι ιδανική για γυναίκες με χαμηλούς, λιγότερο χαλαρούς  γλουτούς και καλοσχηματισμένο, σφριγηλό τοπικό λίπος. Επίσης χρησιμοποιείται στις νεαρές γυναίκες που έχουν γλουτούς σε τετράγωνο αντί καμπυλό σχήμα με δυσμορφίες (ψωμάκια). Μια νέα θεαματική εφαρμογή της τεχνικής λιποανακύκλωσης που έχει δώσει πολύ σπουδαία αποτελέσματα στα χέρια μας τελευταία. Αυτή είναι λοιπόν η λιποπλαστική. Εάν η τεχνική γίνει με κάνουλες 2 χιλιοστών και μία απομακρυσμένη οπή, τότε περισσότερο από 50% του λίπους παραμένει και δίνει ένα μόνιμο αποτέλεσμα, το οποίο μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο εάν μερικά χρόνια αργότερα μέσω της αναννεωτής δράσης των λιποκυττάρων που συμπεριφέρονται ως βλαστοκύττραρα. Οι περισσότεροι χειρουργοί χρησιμοποιούν την υγρή τεχνική (ή tumescent) που μειώνει την ποσότητα του χαμένου αίματος και επιτρέπει στο λίπος να μετακινείται με ασφάλεια. Η χειρουργική διαδικασία περιλαμβάνει μία ένεση, η οποία στη σύνθεσή της περιέχει φυσιολογικό ορό, τοπικό αναισθητικό, ένα φάρμακο που μειώνει τις μετεγχειρητικές εκχυμώσεις και άλλες χρήσιμες ουσίες που βελτιώνουν την τεχνική. Η ένεση γεμίζει τους ιστούς έτσι ώστε ο μεταλλικός σωλήνας πάχους ενός χιλιοστού που χρησιμοποιείται για να αποκομισθεί  το λίπος μπορεί να γεμίσει τους ιστούς εύκολα και να μειώσει το οίδημα. Ακολούθως,  το λίπος θα συμπεριφερθεί ως το τέλειο δομικό υλικό και η κυτταρίτιδα θα έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, το δε αποτέλεσμα θα είναι θεαματικό.

Τα καλά νέα είναι ότι όταν τα εξογκώματα και οι προεξοχές διορθώνονται με λιποπλαστική δεν πρόκειται να εμφανιστούν ξανά, με την προϋπόθεση όμως να προσέξετε και εσείς. Να προσέξετε το βάρος σας, να γυμναζόσαστε συχνά και να τρέφεστε υγιεινά, ώστε να διατηρήσετε το νέο, όμορφο σχήμα του σώματός σας, που τώρα απόκτησα.

 

Πριν την επέμβαση

Τρεις απλοί κανόνες είναι καλό να ακολουθηθούν το βράδυ πριν την επέμβαση.

 

1)Κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο,  που μας βοηθά στο να αποκοιμηθούμε ευκολότερα.

 

2)Τρώμε κάτι ελαφρύ αποφεύγοντας το αλκοόλ.

 

3)Μπορούμε να πιούμε και κάποιο αφέψημα για χαλάρωση. Την ημέρα της επέμβασης πρέπει να είμαστε

νηστικοί 7 ώρες πριν γιατί η παρουσία τροφής στο στομάχι προκαλεί διαταραχές στην διαδικασία της

αναισθησίας.

 

Αναισθησία

Από την ποσότητα του λιπώδους ιστού που θα αφαιρεθεί, προσδιορίζεται και το είδος της αναισθησίας.

 

Τοπική : Γίνεται όταν η λιποαναρρόφηση αφορά 2-4 σημεία όπως το εσωτερικό μέρος του γονάτου και τα ψωμάκια στους μηρούς. Στην περιοχή αυτή ο αναισθησιολόγος χορηγεί ένα κρύο μείγμα αναλγητικών και αναισθητικών. Είναι ιδανική για την λιποπλαστική.

 

Γενική : Δεν την προτιμούμε, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όταν η ενδιαφερόμενη αισθάνεται ελαφρύ άγχος. Χορηγείται ενδοφλεβίως και με τις μοντέρνες τεχνικές μπορούμε να χορηγούμε μόνο τα απαραίτητα φάρμακα και να ελέγχουμε συνεχώς τις ζωτικές λειτουργίες. Έτσι μετά από λίγες ώρες ο ασθενής επανέρχεται και το βράδυ της επέμβασης μπορεί να γυρίσει σπίτι του. Είναι απολύτως ασφαλής και η επιλογή μας για τους πολύ υπέρβαρους ενδιαφερόμενους.

 

Τι πρέπει να ξέρουμε

Η λιποαναρρόφηση-λιποπλαστική μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια όλου του χρόνου. Η επέμβαση διαρκεί από μισή μέχρι 1 1/2 ώρες και γίνεται με σύστημα day- Clinic (23.59''). Μην ξεχνάμε ζούμε στην εποχή της ανακύκλωσης. Αυτή είναι η πιο λογική λύση στην λιπογλυπτική, την μόνη μέθοδο που επιτυγχάνει ανόρθωση γλουτών με φυσικό τρόπο.

 

Μετά την επέμβαση

Η ενδιαφερόμενη  μπορεί για λίγη ώρα να βρίσκεται σε κατάσταση ευφορίας, είναι σίγουρα ικανοποιημένη και δεν υπάρχει πόνος. Για ένα μήνα προτείνεται η χρήση ενός κορσέ την ημέρα και μπορούν να γίνουν και κάποια λεμφικά μασάζ εάν ο χειρουργός συμφωνεί. Το ελαφρύ πρήξιμο και οι εκχυμώσεις έχουν εξαφανισθεί μετά από μια μόλις εβδομάδα.

 

Αποτελέσματα και τα όριά τους

Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από την ποιότητα του δέρματος (ελαστικό, λιγότερο ελαστικό), επίσης από την εμμηνόπαυση, από τον σωματότυπο του ασθενούς και από τον μυϊκό τόνο. Το αισθητικό αποτέλεσμα συνήθως είναι πολύ καλό και πολλές φορές η σιλουέτα ανασχεδιάζεται με πολύ αρμονικό τρόπο. Ο ασθενής όμως δεν πρέπει να ξεχνάει ότι εάν αυξηθεί το βάρος του, θα έχει ως συνέπεια την ανακατανομή του λίπους στην σωματική επιφάνεια. Σημαντικότατη πάντως είναι η επιλογή του πλαστικού χειρουργού που θα πρέπει να είναι έμπειρος για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Δρ. Ιωάννης Λύρας

Αισθητικός & Επανορθωτικός Πλαστικός χειρουργός

www.ioannislyras.gr