18-09-2009
Η καλή μέρα από το καλό πρωινό φαίνεται

photo

Θα έχετε ακούσει ότι το πρωινό θεωρείται από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Τι μας προσφέρει όμως πραγματικά ένα ισορροπημένο πρωινό;

Μεγαλύτερη διαύγεια, καλύτερη πνευματική και σωματική απόδοση, περισσότερη ενέργεια, χαμηλότερη ενεργειακή πρόσληψη στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, καθώς και πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως είναι για παράδειγμα ο σίδηρος, ένα μέταλλο που συμβάλλει στη πνευματική μας διαύγεια αλλά και στη σωματική μας αντοχή.

Γι' αυτό, ένα υγιεινό πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει:

Αμυλούχα τρόφιμα (π.χ. ψωμί/ φρυγανιές/ κράκερ/ δημητριακά/ μπισκότα)

Τα αμυλούχα τρόφιμα θα πρέπει να αποτελούν το βασικό συστατικό του πρωινού μας γεύματος. Μας προσφέρουν υδατάνθρακες, το κύριο ενεργειακό «καύσιμο» του οργανισμού, πολύτιμες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και φυτικές ίνες, απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Φρούτα (ολόκληρα ή φυσικό χυμό)

Μπορούμε να συμπληρώσουμε το πρωινό μας με φρούτα ή φυσικό χυμό φρούτων, ώστε να το εμπλουτίσουμε με περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα

Αποτελούν τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, ενός μετάλλου που είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των οστών μας. Εάν επιλέξετε μάλιστα την light εκδοχή τους, θα κερδίσετε έναν ακόμη σύμμαχο στην προσπάθεια διατήρησης ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

«Καλά» λιπαρά

Τα λεγόμενα «καλά» ακόρεστα λιπαρά συμβάλλουν τόσο στη σωστή νοητική λειτουργία όσο και στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Μία κουταλιά μαλακή μαργαρίνη στο ψωμί αποτελεί από τις ιδανικότερες επιλογές για πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών.

Πρωτεΐνες (προαιρετικά, δεδομένου ότι στη σύγχρονη διατροφή προσλαμβάνονται σε όλα τα υπόλοιπα γεύματα π.χ. τυρί/ αυγό)

Μην αμελείτε λοιπόν την κατανάλωση πρωινού. Διαθέστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κερδίσετε τόσο σε απόδοση όσο και σε υγεία.

 

από τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, MSc - Επιστημονικό Διευθυντή Νutrimed