08-08-2013
Διαζύγιο και μετά...φίλοι. Γίνεται;

photo

Οι εχθροπραξίες τέλειωσαν, μοιράστηκαν δίκαια... οι πετσέτες και τα μαχαιροπήρουνα και στη συνέχεια οι δυο πρώην ερωτικοί σύντροφοι αποφασίζουν να υιοθετήσουν το νέο lifestyle που προτείνει τη μετάβαση από την ερωτική σχέση στην ανάπτυξη φιλίας.

Πολλά ζευγάρια υιοθετούν αυτή την μοντέρνα αντίληψη, θέλουν να μείνουν φίλοι μετά τον χωρισμό.

Αν και ακούγεται μια πολιτισμένη και πρωτοποριακή ιδέα, ωφέλιμη αν υπάρχουν παιδιά, συνήθως τα συναισθήματα δεν είναι τόσο αυθεντικά, όπως σε μια ουσιαστική φιλία, παρουσιάζονται εμπλοκές και σύγχυση, επειδή είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να προχωρήσει ένα ζευγάρι σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή, να ξεχάσει το κοινό παρελθόν του, τα συναισθήματα που βίωσε, το πάθος, την ένταση ακόμα και τις φιλονικίες και ματαιώσεις.

 

Μια σχέση φιλίας μεταξύ των πρώην συντρόφων χρειάζεται οριοθέτηση, ειδικότερα όταν:

  • Η τηλεφωνική επικοινωνία είναι τόσο συχνή, όπως και στο παρελθόν.
  • Επιδιώκονται συχνές συναντήσεις , θέλουν να κάνουν πράγματα μαζί, ψώνια, εκδρομές, διασκέδαση
  • Ανταλλάσσονται αναλυτικές λεπτομέρειες για τους νέους συντρόφους και την ποιότητα των συναισθημάτων μαζί τους.
  • Επιστρέφουν σε νοσταλγικές αναμνήσεις
  • Διαπιστώνουν ότι υπάρχει αμοιβαία επιρροή σε προσωπικές αποφάσεις
  • Νιώθουν συχνά αισθήματα ματαίωσης, ζήλιας και πικρίας για την καινούρια σχέση του πρώην, διαπιστώνουν ότι οι συμπεριφορές του είναι βελτιωμένες στην καινούρια σχέση.
  • Γίνονται συχνοί υπαινιγμοί για το συγκρουσιακό παρελθόν , για τις φιλονικίες και βιώνουν ξανά συναισθήματα ενοχής και θυμού.

Ο πολιτισμός και η διαλεκτική των σχέσεων προτείνουν ειρήνη και "φιλία" με τους πρώην και την αποφυγή των αρνητικών συμπεριφορών. Όμως, αυτή η φιλία είναι ιδιότυπη, χρειάζεται να είναι διακριτική και οριοθετημένη, για να μη γίνει εμπόδιο στην εξέλιξη και στην δυνατότητα να χαράξουν νέους δρόμους, χωρίς τα βάρη και το πένθος του παρελθόντος.

Αντίθετα, η πραγματική φιλία είναι πολύ διαφορετική. Δυο άνθρωποι είναι πραγματικοί φίλοι αν σέβονται ο ένας την ελευθερία του άλλου, μοιράζονται και τις πιο βαθιές σκέψεις και επιθυμίες τους, χωρίς αναστολές και ανασφάλειες, δεν έχουν απωθημένες ματαιώσεις ή υποσυνείδητες προσδοκίες.

 

 

 

Μαρία Λασσιθιωτάκη, Ψυχολόγος, selftherapy.gr