03-07-2017
Αντίο κοιλίτσα της εγκυμοσύνης

photo

Η Julie Tupler, ειδικευμένη μαία και πτυχιούχος, γνωστή fitness trainer πέρα από...τον Ατλαντικό, παραθέτει ένα λεπτομερές πρόγραμμα για να αποκτήσετε ξανά επίπεδη κοιλιά και στομάχι, στο βιβλίο της με τίτλο «Lose your mummy tummy».

 

Πριν αρχίσετε ν' αναζητάτε δραστικούς τρόπους για να «ρίξετε» την κοιλίτσα της εγκυμοσύνης, διαβάστε αυτό: «Ίσως χρειάζεται να κάνετε κάποιες "επανορθωτικές" κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε ευκολότερα το σκοπό σας», συμβουλεύει η Tupler.

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κι όσο διογκώνεται η μήτρα (αρχικά μέσα και, από τη 14η εβδομάδα κύησης, σχεδόν έξω από την πυελική λεκάνη), πιέζει χωριστά τους κάθετους, υπογάστριους μυς, αδυνατίζοντας σημαντικά το συνδετικό τους «κρίκο» έναν ήδη λεπτό ιστό. Μετά δε τον τοκετό, υπάρχει η πιθανότητα οι μύες να μην επανέλθουν άμεσα στην αρχική θέση τους, αλλά να παραμείνει για αρκετό διάστημα το μεταξύ τους κενό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα εσωτερικά όργανα βρίσκουν το χώρο να «εξαπλωθούν», προκαλώντας μάλιστα αρκετά έντονους κι ενοχλητικούς πόνους χαμηλά πίσω στην πλάτη.

 

Οι ιδανικές ασκήσεις

 

Οι κλασικές ασκήσεις σύσφιξης των κοιλιακών δύσκολα «στοχεύουν» στο βαθύτερο, οριζόντιο μυ που ενώνει τους κάθετους, οπότε η Julie Tupler προτείνει μια σειρά από καθημερινές ασκήσεις για ορατά αποτελέσματα μέσα σε μόλις 6 εβδομάδες. «Αν γεννήσατε φυσιολογικά, πάρτε την έγκριση του γιατρού σας και ξεκινήστε τις ήδη από το πρώτο 24άωρο!», τονίζει.

 


Καθίστε σε μια καρέκλα με το ένα χέρι πάνω και το άλλο κάτω από τον ομφαλό, ούτως ώστε να μπορείτε να αισθάνεστε τις κινήσεις των κοιλιακών. Φανταστείτε ότι το στομάχι σας είναι ένας... ανελκυστήρας που ανεβοκατεβαίνει εισπνέοντας βαθιά από τη μύτη βρίσκεστε στον «πρώτο όροφο» και, για να βρεθείτε στον «πέμπτο», πρέπει να εκπνεύσετε από το στόμα ωθώντας τον ομφαλό σας προς την κατεύθυνση της σπονδυλικής σας στήλης. Στη συνέχεια, κάντε πέντε μικρά σπρωξίματα σαν να θέλατε να... διαπεράσει την πλάτη σας ο ομφαλός (αυτό το στάδιο είναι ο «έκτος όροφος») και επαναλάβετε 10 φορές από την αρχή όλες τις παραπάνω κινήσεις.

 

1. Καθίστε σε μια καρέκλα, με το ένα χέρι ξανά πάνω και το άλλο κάτω από τον ομφαλό. Εισπνεύστε βαθιά ώστε να νιώσετε ότι «επεκτείνεται» το στομάχι σας και επαναφέρετό το στα μέσα της αρχικής του θέσης (δηλαδή, στον «τρίτο όροφο») απ' όπου θα εκπνεύσετε σπρώχνωντας επίσης προς τη σπονδυλική στήλη τον ομφαλό. Συσφίξτε τους μυς της περιοχής και πείτε δυνατά το νούμερο «1», κρατώντας τους έτσι για ένα λεπτό. Επιστρέψτε στον «τρίτο όροφο» και κάντε 100 γρήγορες επαναλήψεις.

 

2. Σταθείτε με τα πόδια σε πλατιά διάσταση και τα γόνατα ελαφρά λυγισμένα. Ακουμπήστε τα χέρια σας ψηλά στους μηρούς, εισπνεύστε και, καθώς θα εκπνέετε, τραβήξτε τους κοιλιακούς μυς προς τη σπονδυλική στήλη, γέρνοντας ταυτόχρονα τη λεκάνη και συστέλλοντας το τελευταίο της κοκκαλάκι. Μείνετε σε αυτή τη  θέση μετρώντας μέχρι το 5 και επαναλάβετε ακόμα 10 φορές ολόκληρη την άσκηση.

 

3. Σε κάθε περίπτωση, κι αν η κοιλίτσα... επιμένει, μην επιχειρήσετε να ακολουθήσετε κάποια ταχύρυθμη δίαιτα ο οργανισμός σας χρειάζεται ενέργεια για να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση, αλλά και για να θηλάσετε το μωρό! Αποφύγετε, ωστόσο, τις τροφές με υψηλά λιπαρά (κι οπωσδήποτε τα «έτοιμα» φαγητά), προτιμήστε εκείνες που περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και πίνετε αρκετό νερό. Εππλέον, η άσκηση πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σας, ακόμα κι αν δεν υπερβαίνει τα 10΄. Το περπάτημα, για παράδειγμα, θα σας βοηθήσει να «επανεκπαιδεύσετε» τους μυς που αδυνάτισαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ θα δείτε την αναπνευστική και την καρδιαγγειακή λειτουργία σας να βελτιώνονται σημαντικά!