25-06-2014
Το επικίνδυνο χάδι του ήλιου

photo

Πάνε οι εποχές που καθόμασταν με τις ώρες στον ήλιο μικροί και μεγάλοι. Τα τελευταία χρόνια ο ήλιος...δαγκώνει και τα πρόσφατα στοιχεία το επιβεβαιώνουν.

 

 

  • Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτό. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0-8%. Στην Ελλάδα το 2010 εξετάστηκαν πάνω από 4.000 άτομα και το 2011 ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τις 5.200. Τα αποτελέσματα αυτών αποδεικνύουν ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη πρόληψη καθώς μόνο για το 2011 διαγνώστηκαν 98 περιστατικά με υποψία μελανώματος και 112 περιστατικά με άλλου είδους καρκίνου του δέρματος. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί, πλέον, ένα από τα 10 είδη καρκίνου που εμφανίζονται συχνότερα στον ευρωπαϊκό πληθυσμό.

 

  • Το κακοήθες μελάνωμα εμφανίζεται συνήθως σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών, ενώ η χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος που διαγνώστηκε σε πρώιμο στάδιο (λεπτό μελάνωμα) οδηγεί σε εξαιρετικές πιθανότητες επιβίωσης της τάξεως του 90-95% μετά από 5 χρόνια.

 

  • Οι Μεσογειακές χώρες, των οποίων οι κάτοικοι έχουν ως επί το πλείστον σκούρο δέρμα, έχουν τις λιγότερες περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη (Ελλάδα: άνδρες: 2,8 και γυναίκες: 3,9).

 

  • Μια σύγκριση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών δείχνει καθαρά ότι στις περισσότερες χώρες είναι υψηλότερος ο αριθμός πρώτης διάγνωσης (εμφάνισης) στις γυναίκες ενώ ο αριθμός θανάτων (θνησιμότητα) είναι υψηλότερος στους άνδρες.

 

  • Η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος είναι αφιερωμένη στην πρόληψη. Έτσι, οι δερματολόγοι όλης της χώρας θα εξετάζουν στα ιατρεία τους και στα νοσοκομεία το κοινό για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος. Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr για να δουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους και να κλείσουν ραντεβού.

 

 

Τα στοιχεία έδωσαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρωμελανώματος κ. Ανδρέας Κατσάμπας, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος από 21-25 Μαΐου είναι άκρως ανησυχητικά.