31-05-2012
Κόψε το τσιγάρο, γιόρτασε κι εσύ

photo

Πόσες φορές έχετε ορκιστεί στον εαυτό σας ότι θα κόψετε το τσιγάρο; Πόσες φορές έχετε πείσει τον εαυτό σας ότι δεν είστε έτοιμοι ακόμη; Πόσες φορές έχετε καταλήξει ότι καπνίζετε γιατί είναι επιλογή σας; Σίγουρα πολλές.

 

 

Οι περισσότεροι από τους καπνιστές έχουν περάσει ή περνούν ακόμη τη φάση αυτή. Ζητήστε βοήθεια! Στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος έχετε 60-80% πιθανότητες να τα καταφέρετε και οι λόγοι για να το κάνετε είναι πολλοί.

 

1. Το κάπνισμα είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Σκοτώνει περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι θα έχουν πεθά νει μέχρι και 8 εκατομμύρια άνθρωποι εάν δεν δραστηριοποιηθούμε. Το 80% αυτού του πληθυσμού ζει σε χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος.

 

2. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) στην οποία συμμετείχαν 800 καπνιστές από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και το Ηράκλειο της Κρήτης το 45% δήλωσε αποφασισμένο να κόψει το κάπνισμα μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

 

3. Το κάπνισμα είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Σκοτώνει περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Μέχρι το 2030 εκτιμάται ότι θα έχουν πεθά νει μέχρι και 8 εκατομμύρια άνθρωποι εάν δεν δραστηριοποιηθούμε. Το 80% αυτού του πληθυσμού ζει σε χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος.

 

4. Τα τελευταία δύο χρόνια διπλασιάστηκε το ποσοστό των καπνιστών που επιχείρησαν να κόψουν το τσιγάρο. Το 61% είναι 30-40 ετών.

 

5. Το 66% των καπνιστών θέλει να κόψει το τσιγάρο για λόγους υγείας και το 20% για οικονομικούς λόγους.

 

6. Η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι ισχυρότερη και από κάποιων ναρκωτικών (π.χ. κοκαΐνη).

 

7. Το 57% των ερωτηθέντων καπνιστών πιστεύει ότι μπορεί να κόψει μόνο του το τσιγάρο. Τα ποσοστό επιτυχίας της ατομικής προσπάθειας για διακοπή του καπνίσματος είναι μόλις 3-5%.

 

8. Αντίθετα, τα ποσοστά επιτυχίας στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος αγγίζουν το 65%.

 

9. Τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας διαθέτουν Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος και λειτουργούν με ειδικούς γιατρούς. Το μόνο που χρειάζεται να πληρώσετε είναι 5 euro και εάν χρειαστεί το κόστος του ειδικού βοηθητικού φαρμάκου για τη διακοπή του καπνίσματος (δεν δικαιολογείται πλέον από τα ταμεία). Μπορείτε πολύ εύκολα να κλείσετε ραντεβού τηλεφωνώντας στο 1535 (γραμμή ΙΑΣΙΣ).

 

10. Σύμφωνα με την ΕΠΕ δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για την ασφάλεια τους ηλεκτρονικού τσιγάρου οπότε αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να υποστηριχτεί ως θεραπευτική προσέγγιση για τη διακοπή του καπνίσματος. Αντίθετα υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν την επικινδυνότητά του (Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, ERS).