13-07-2012
Ερωτηματολόγιο: Οι δικές σας απαντήσεις στην κρίση

photo

Κανένα όφελος δεν είχαν από την κρίση περίπου οι μισοί απ' όσους απάντησαν στο σχετικό ερωτηματολόγιο του livit.gr.


Με το ξεκίνημα της κρίσης ακούσαμε άπειρες θεωρίες για το πόσο θα αλλάξει η ζωή μας και η καθημερινότητά μας. Όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικό, αλλά και σε κοινωνικό. Υπήρχαν πολλοί που υποστήριζαν ότι η κρίση θα επαναφέρει παλιές αξίες, θα ενώσει τους ανθρώπους σε μία κοινή πορεία και θα μας θυμίσει ότι πάνω απ' όλα-χρήματα και υλικά αγαθά-υπάρχουν οι ανθρώπινες σχέσεις. Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Τελικά ποιοι είναι οι τομείς που το απίστευτο τέλμα στο οποίο έχουμε βρεθεί, πλήττονται περισσότερο; Για να βρούμε την απάντηση εδώ στο livit.gr αποφασίσαμε να ρωτήσουμε εσάς, τους αναγνώστες μας. Η άποψής σας δίνει μία ξεκάθαρη απάντηση σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι απαντήσατε και σε ποιες ερωτήσεις.

 

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν απαντήθηκαν από 1011 άτομα και είναι οι εξής:

 

Η οικονομική κρίση με βοήθησε:

 

1) Να φιλοσοφήσω τη ζωή. 20% του κοινού απάντησε πως «ναι, η κρίση με βοήθησε να φιλοσοφήσω τη ζωή». Ενδεικτικό πως σε μία τέτοια κατάσταση η εικόνα που έχουμε για τη ζωή μας μπαίνει σε νέο «κάδρο».

 

 

2) Να βλέπω περισσότερο τους φίλους μου. Κανείς από όσους απάντησαν δεν συμφώνησαν ότι η κρίση τους βοήθησε να βλέπουν περισσότερο τους φίλους τους. Ζούμε τελικά σε μία εποχή που οι ανθρώπινες σχέσεις γίνονται πιο δυνατές ή οι άνθρωποι απομακρύνονται σε μία ανάγκη να αντιμετωπίσει ο καθένας το δικό του πρόβλημα;

 

3) Να έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Το 7% όσων απάντησαν στο poll δέχτηκαν ότι η κρίση τους βοήθησε να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Όπως είναι γνωστό ο κυριότερος λόγος που κάποιοι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο απ? ότι παλιά τις περισσότερες φορές οφείλεται στην ανεργία ενώ αντίθετα όσοι εργάζονται έχουν επωμιστεί και τα καθήκοντα των υπολοίπων εργαζομένων που έχουν χάσει τη θέση τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ελεύθερος χρόνος των εργαζομένων να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο.

 

4) Να έχω ανάγκη λιγότερα αγαθά. Η αγοραστική μας δύναμη έχει μειωθεί, οι μισθοί έχουν μειωθεί και η κατανάλωση έχει πέσει κατακόρυφα. Δεν είναι παράλογο λοιπόν που το 25% απάντησαν ότι η κρίση τους βοήθησε να έχουν ανάγκη λιγότερα αγαθά απ' ότι παλιότερα. Αν λάβει κανείς υπ' όψη του την καταναλωτική μανία που μας είχε καταλάβει τα προηγούμενα χρόνια θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό είναι ίσως και θετικό. Βεβαίως πάντα αυτό εξαρτάται από το ποια αγαθά έχουμε «βγάλει» από τη ζωή μας.

 

5) Δεν με βοήθησε σε τίποτα. Περίπου οι μισοί απ' όσους απάντησαν στο poll-δηλαδή το 48%- είπαν ότι η κρίση δεν τους βοήθησε σε τίποτε. Γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι τελικά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βλέπουν τίποτε θετικό στην κρίση, δεν θεωρούν ότι τους έχει προσφέρει κάτι, τουλάχιστον σε επίπεδο σχέσεων, αγαθών αλλά και χρόνου-αντίθετα μόνο αρνητικά δεδομένα έχει βάλει στη ζωή τους.

 

Οι ερωτήσεις σαφείς οι απαντήσεις ακόμα πιο σαφείς, τα συμπεράσματα δικά σας. Πάνω απ' όλα όμως απ΄ όλους εμάς εδώ στο livig.gr σας ευχαριστούμε που συμμετείχατε σε αυτό το ερωτηματολόγιο.