18-07-2013
Κύστη κόκκυγος: Νέα μέθοδος αντιμετώπισης

photo

Επίπονη και ενοχλητική, η κύστη κόκκυγος ταλαιπωρεί έναν στους δύο άνδρες αλλά και αρκετές γυναίκες.

 

Η κύστη κόκκυγος είναι μία φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα (στην ουρά) που δημιουργείται συνήθως από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε στην ενήλικη ζωή είτε, σε πολλές περιπτώσεις, η κύστη σχηματίστηκε κατά την εμβρυική ζωή του ασθενή. Προτιμά τους άνδρες από την εφηβεία μέχρι τα 40 περίπου αλλά επίσης προτιμά τα υπέρβαρα και τα δασύτριχα άτομα χωρίς να αποκλείει και τους αδύνατους. Σε γενικές γραμμές η κύστη κόκκυγος αν και δεν αποτελεί σοβαρή πάθηση, μπορεί να ταλαιπωρήσει όποιον  πάσχει από αυτό λόγω του ευαίσθητου σημείου στο οποίο βρίσκεται αλλά και των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλουν από άτομο σε άτομο και μπορεί , να είναι:

 

 

  • Eμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην ουρά
  • Δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας- αποστήματος
  • Εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από το απόστημα
  • Το απόστημα όταν  φλεγμαίνει  γίνεται κόκκινο, διογκώνεται και σκληραίνει, ενώ μπορεί να εκρέει δύσοσμο πύον.

Επιπλέον, η φλεγμονή προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό, καταβολή του οργανισμού και ναυτία.


Αντιμετώπιση και θεραπεία


Μέχρι σήμερα οι περισσότερες περιπτώσεις κύστης κόκκυγος αντιμετωπίζοντα με ανοιχτό χειρουργείο κάτι που είναι αρκετά επώδυνο για τον ασθενή αλλά και κοστοβόρο για τα ταμεία.

 

Σύμφωνα με τον Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αναστάσιο Ξιάρχο, η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και της ιατρικής έδωσε στους γιατρούς τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν κάποιες περιπτώσεις κύστης κόκκυγα με με τη χρήση laser ή ραδιοσυχνοτήτων (R-F). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η επέμβαση να διαρκεί πιο λίγο, να μην απαιτείται η παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο αλλά και να μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες επιτυγχάνοντας γρήγορη αποθεραπεία.

 

Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί (laser ή ανοιχτό χειρουργείο) εξαρτάται από την περίπτωση. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται συνήθως με διάνοιξη και παροχέτευση έτσι ώστε να ανακουφιστεί ο ασθενής ενώ μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση έτσι ώστε να αφαιρεθεί εντελώς.

 

Το τελευταίο διάστημα η χρήση laser προτείνεται στους περισσότερους ασθενείς για να αποφύγουν τον μετεγχειρητικό πόνο αλλά και όλη την ταλαιπωρία μιας εγχείρησης. Πριν από την επέμβαση ο γιατρός χαρτογραφεί την περιοχή και αφαιρεί με ακρίβεια χιλιοστού με laser τόσο την κύστη όσο και κάθε συριγγιώδη πόρο που μπορεί να προκαλέσει υποτροπή.

 

Το τραύμα κλείνει σχεδόν αμέσως, ο ασθενής δεν χρειάζεται να κάνει καθημερινές αλλαγές, σε μία ώρα φεύγει από το νοσοκομείο και σε 3 μέρες αφαιρούνται οι γάζες από τον χειρουργό ιατρό.