07-07-2014
Αιτία κατάθλιψης η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

photo

Αυξάνονται τα κρούσματα της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Μία από τις "επιπλοκές" της πάθησης αυτής είναι και η κατάθλιψη.

 

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αποτελεί την τρίτη πιο σοβαρή αιτία τύφλωσης και έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής του ασθενή, αφού δεν μπορεί να εκτελεί αυτόνομα απλές και καθημερινές δραστηριότητες. Η αδυναμία αυτή αποτελεί και την κύρια αιτία εμφάνισης ψυχικών διαταραχών με κυριότερη την κατάθλιψη.

 

Απαραίτητη η θεραπεία

 

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ασθενείς πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν κάποια θεραπεία αλλιώς θα καταλήξουν τυφλοί. Στις μέρες μας υπάρχουν τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία, τα οποία επιτρέπουν την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση της νόσου, καθώς και εξειδικευμένες εγκεκριμένες θεραπείες, οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν ή ακόμα και να αναστρέψουν την επιδείνωση της οπτικής οξύτητας. Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα, ο ασθενής με παθήσεις της ωχράς κηλίδας αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες ανυπέρβλητες δυσκολίες, τόσο σε θέματα διάγνωσης και θεραπείας, όσο και σε θέματα πρόσβασης στη θεραπεία. Οι ασφαλιστικοί φορείς έχουν σταματήσει να αποζημιώνουν σημαντικές διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT). Ταυτόχρονα επιβαρύνουν τον ασθενή με καταχρηστικές χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες ελέγχου. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί η άμεση αντιμετώπιση της νόσου, να υπονομεύεται το θεραπευτικό αποτέλεσμα και να οδηγούνται όλο και περισσότεροι ασθενείς στην τύφλωση.

 

Αυτά επεσήμαναν σε συνέντευξη τύπου, ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Όρασης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας και επίκουρος καθηγητής οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, ο Διευθυντής του Τμήματος Αμφιβληστροειδούς του Ιατρικού Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας Athens Vision κ. Αλέξανδρος Χαρώνης και ο καθηγητής οικονομικών της υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος.