27-01-2015
Τα εμβόλια δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για πολλαπλή σκλήρυνση

photo

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν  στο περιοδικό JAMA Neurology.

 

Οι επιστήμονες εξέτασαν περίπου 4.700 άτομα που έλαβαν εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Β και των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), και δεν εντόπισαν κανένα μακροπρόθεσμο κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης (MS) ή παρόμοιας ασθένειας του νευρικού συστήματος.

 

Στο παρελθόν, ορισμένες αντι-εμβολιαστικές ομάδες είχαν προκαλέσει ανησυχίες ότι οι πρωτεΐνες στα εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Β και του ιού HPV θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην καταστροφή της μυελίνης (μονωτικό υλικό που περιβάλλει τα τμήματα των νευρικών κυττάρων που ονομάζονται νευράξονες).

 

Μια τέτοια βλάβη, η οποία αποκαλείται απομυελίνωση, είναι το κύριο χαρακτηριστικό πολλών νευροεκφυλιστικών αυτοάνοσων νοσημάτων, συνήθως της πολλαπλής σκλήρυνσης.

 

Οι προηγούμενες μελέτες που είχαν διεξαχθεί για το θέμα αυτό ήταν μικρές.

 

Κι ενώ οι περισσότερες δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο συσχετισμό του εμβολιασμού και της πολλαπλής σκλήρυνσης, δύο μελέτες είχαν δείξει μια μικρή αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση της νόσου. Έτσι το θέμα παρέμεινε αμφιλεγόμενο.

 

«Η τελευταία αυτή μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα και οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για τρία χρόνια μετά τους εμβολιασμούς»,  δήλωσαν οι ερευνητές της  Kaiser Permanente (εταιρείας που παρέχει ασφάλιση υγείας στη της Νότια Καλιφόρνια).

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μικρή αύξηση του κινδύνου εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης που φάνηκε σε προηγούμενες μελέτες δείχνει ότι το εμβόλιο, όπως και μια μόλυνση, μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της νόσου σε άτομα που πάσχουν ήδη από τη συγκεκριμένη ή άλλες νευροεκφυλιστικές αυτοάνοσες ασθένειες.

 

Θεώρησαν δε ιδιαίτερα πιθανό, μετά από εμβολιασμούς, οι ασθενείς να «περνούν» πιο γρήγορα από το «υποκλινικό» στάδιο της νόσου (όταν δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα), σε ένα στάδιο με ορατά συμπτώματα.

 

Τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μία μεγαλύτερη μελέτη, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της έκθεσης, Ανέτ Λάνγκερ-Γκουλντ.