30-10-2014
«Μίνι» ανθρώπινο στομάχι από βλαστοκύτταρα

photo

Ένα λειτουργικό τρισδιάστατο ιστό ανθρώπινου στομαχιού δημιούργησαν στο εργαστήριο Αμερικανοί επιστήμονες, όπως δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature».

 

Το νέο επίτευγμα της Αναγεννητικής Ιατρικής δημιουργήθηκε με τη χρήση πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων και σε πρώτη φάση αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θεραπειών εναντίων των ασθενειών του στομάχου.

 

Ωστόσο, στόχος του είναι η αναγέννηση πλήρους στομαχικού ιστού στο εργαστήριο, ο οποίος θα δύναται να αντικαθιστά τα κατεστραμμένα σημεία του φυσικού στομαχιού, εξαιτίας έλκους.

 

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου και του Νοσοκομείου Παίδων του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, με επικεφαλής τον αναπτυξιακό βιολόγο Τζιμ Γουέλς και τη συμμετοχή της ελληνικής καταγωγής καθηγήτριας του Τμήματος Μοριακής και Κυτταρικής Φυσιολογίας, Γιάννας Ζαβρού, ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν το μίνι εργαστηριακό στομάχι για να μελετήσουν τη λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, μιας από τις βασικότερες αιτίες του έλκους και του καρκίνου του στομάχου.

 

Για το σκοπό αυτό μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες μελετούσαν ποντίκια, των οποίων όμως το στομάχι είναι διαφορετικό από το ανθρώπινο.

 

Άλλα όργανα που έχουν δημιουργηθεί  στο  εργαστήριο, είναι τα νεφρά, το ήπαρ και το έντερο.