22-12-2017
Ο έλεγχος που ασκούν οι γονείς «μπλοκάρει» την αυτοπεποίθηση των παιδιών

photo

 

Οι γονείς που εφαρμόζουν ψυχολογικές τακτικές, προκειμένου να επιβληθούν στα παιδιά τους, ενδεχομένως να τα βλάπτουν, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

 

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child Development, επιρρίπτει ξεκάθαρα την ευθύνη στη γονική πίεση, εξαιτίας της οποίας κάποιοι έφηβοι παρουσιάζουν δυσκολία στη διατήρηση ενός υγιούς βαθμού ανεξαρτησίας στις αλληλεπιδράσεις με  φίλους και συντρόφους.

 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ψυχολόγοι απέσπασαν βασικές πληροφορίες, μέσω συνεντεύξεων που πήραν από 184 άτομα, ηλικίας 13 ετών.

 

Οι πληροφορίες αυτές αφορούσαν στις τακτικές ελέγχου που ασκούσαν οι γονείς τους ?αν, για παράδειγμα, χρησιμοποιούσαν την ενοχή για να τα χειραγωγήσουν- και στη συνέχεια παρακολουθούσαν τις αντιδράσεις τους  σε μια διαφωνία ή μια λογομαχία με έναν φίλο.

 

Οι ερευνητές εξέτασαν ξανά τους συμμετέχοντες στις ηλικίες των 18 και των 21 ετών.

 

Οι -ενήλικες πλέον- συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν δεχθεί αυστηρό έλεγχο από τους γονείς τους, ήταν λιγότερο σε θέση να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις, σε ένα φίλο ή σύντροφο, με αυτοπεποίθηση και παραγωγικούς τρόπους και οι συνέπειες αυτής της αδυναμίας αυξάνονταν με την πάροδο του χρόνου: Ανεπαρκείς κοινωνικές δεξιότητες στην ηλικία των 18 ετών, προμήνυαν μεγαλύτερα ελλείμματα στην ηλικία των 21.

 

«Οι γονείς των εφήβων, συχνά φοβούνται τις συνέπειες από την επιρροή των συνομηλίκων τους.  Η μελέτη μας δείχνει ότι μπορούν, είτε να προάγουν, είτε να υπονομεύσουν την ικανότητα των εφήβων να υποστηρίζουν τις δικές τους απόψεις και ανάγκες, στους κοντινούς τους φίλους και στους συντρόφους τους», επεσήμανε η επικεφαλής της μελέτης Μπάρμπαρα  Όντεκερκ και συνέχισε: «Τα άτομα  που έμαθαν ?ή δεν έμαθαν- πώς να εκφράζουν την ανεξαρτησία ή την εγγύτητά τους με τους φίλους και τους συντρόφους τους στην εφηβεία, υιοθετούν τις ίδιες συμπεριφορές και στην ενηλικίωση».