14-11-2014
«Προγνωστικό» της απόδοσης το πρόσωπο των ποδοσφαιριστών

photo

Ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου των ποδοσφαιριστών μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της απόδοσής τους καθώς και της τάσης τους για γκολ ή φάουλ.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Μπούλντερ και οι συνεργάτες τους διαπίστωσαν ότι το πρόσωπο των παικτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα «εργαλείο» που προβλέπει την απόδοσή τους μέσα στο γήπεδο, ενώ με την κατάλληλη μελέτη, μπορεί να δώσει και «προγνωστικά» για τα γκολ που θα βάλει ο κάθε παίκτης αλλά και για τα φάουλ που θα διαπράξει.

 

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 1000 παίκτες, από 32 χώρες του κόσμου, οι οποίοι συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.  Συγκεκριμένα, μελέτησαν την FWHR, δηλαδή την αναλογία της απόστασης ανάμεσα στα ζυγωματικά (πλάτος) και της απόστασης μεταξύ των φρυδιών και του άνω χείλους (ύψος).

 

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Adaptive Human Behavior and Physiology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μέσοι, οι οποίοι παίζουν τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα και οι επιθετικοί, όταν είχαν υψηλότερη FWHR, ήταν πιο πιθανό να υποπέσουν σε φάουλ. Οι επιθετικοί με υψηλότερη FWHR είχαν αυξημένες πιθανότητες να σκοράρουν ή να κάνουν ασίστ. Στο παρελθόν, μελέτες είχαν δείξει ότι η μεγαλύτερη FWHR συνδέεται με πιο επιθετική συμπεριφορά, κάτι που είχε τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα.

 

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν διάφορες εκδοχές, στις οποίες ενδεχομένως να βασίζεται αυτή η σχέση. «Μια πιθανή εξήγηση είναι τα επίπεδα της τεστοστερόνης στα οποία έχει εκτεθεί ο παίκτης κατά τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του. Η τεστοστερόνη στην εφηβεία μπορεί να επηρεάσει πολλά χαρακτηριστικά, όπως η πυκνότητα των οστών, το σχήμα του κρανίου και η ανάπτυξη των μυών», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης. Κιθ Ουέλερ.