13-11-2014
Παγκόσμια «έκρηξη» διαβήτη

photo

«Πανδημικές» διαστάσεις εξακολουθεί να λαμβάνει την τελευταία δεκαετία ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο σε ολόκληρο τον κόσμο έχει, πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί.

 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation ? I.D.F.), ενώ το 2000 τα άτομα με διαβήτη διεθνώς έφταναν τα 151 εκατομμύρια, σήμερα ξεπερνούν τα 300. Εξίσου δυσοίωνες, όμως, είναι και οι προβλέψεις των ειδικών για το μέλλον, καθώς η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με το συνολικό αριθμό των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη να υπολογίζεται έως το 2020 στα 600 εκατομμύρια!

 

Διαβήτης τύπου 2


Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί το 95% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλος», καθώς τα πρώτα χρόνια υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα. Αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μονίμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών.

 

Ο διαβήτης στην Ελλάδα


Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού. Το ίδιο ποσοστό διαπιστώνεται γενικά και στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Γερμανία, όπου υπάρχουν 9.600.000 (12%) άτομα με διαβήτη, ενώ κάθε μέρα ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 1.000 άτομα.

 

«Ένοχος» ο σύγχρονος τρόπος ζωής

 

Η νόσος έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2. Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση του διαβήτη με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης, τη στιγμή, μάλιστα, που έχει, πλέον, διαπιστωθεί επιστημονικά ότι ακόμα κι η πιο ήπια μορφή άσκησης, δηλαδή μια καθημερινή βόλτα, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου κατά 35% - 40%. Η εύκολη αυτή δραστηριότητα, εάν συνδυαστεί, γενικότερα, με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερες διατροφικές συνήθειες, θα αποτελέσει την καλύτερη «ασπίδα» παιδιών και ενηλίκων κατά του σακχαρώδη διαβήτη.

 

Οι ειδικοί τονίζουν την σημασία τόσο της πρόληψης όσο και της έγκαιρης αντιμετώπισης.