24-11-2014
Πλήρης άγνοια για τον καρκίνο του παγκρέατος

photo

Το 60% των συμμετεχόντων σε παγκόσμια έρευνα δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για την ασθένεια. Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί επισημαίνουν την σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης για την εξέλιξη της νόσου.

 

Είναι ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους (το 95% των ασθενών καταλήγουν) κι όμως γνωρίζουμε ελάχιστα γι' αυτόν. Τουλάχιστον σ' αυτό το συμπέρασμα καταλήγει παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη στις αρχές του έτους, με τη συμμετοχή περισσότερων από 7.000 συμμετέχοντες, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στόχος της ήταν να καταγράψει τον βαθμό ενημέρωσης γύρω από τον παγκρεατικό καρκίνο, το ενδιαφέρον του κοινού για τη νόσο και την ανάγκη για ενίσχυση της έρευνας.

 

Τα ευρήματα


  • Το 60% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο του παγκρέατος. Σε συντριπτικό ποσοστό, 87%, οι ερωτώμενοι αντιμετωπίζουν τον καρκίνο ως ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, κατατάσσοντάς τον στις πρώτες θέσεις μεταξύ ασθενειών όπως τα καρδιακά επεισόδια,  το αλτσχάιμερ, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι ψυχικές διαταραχές.

 

  • Σε αυθόρμητες αναφορές για τους τύπους του καρκίνου που γνωρίζουν και έρχονται πρώτοι στο μυαλό τους, μόλις το 2% των ερωτηθέντων ανέφερε πρώτο τον παγκρεατικό καρκίνο, ενώ σε ποσοστό 37% οι ερωτώμενοι ανέφεραν τον καρκίνο του μαστού και σε ποσοστό 20% τον καρκίνο στον πνεύμονα.

 

  • Αυτή η εικόνα αντιστράφηκε, όταν όλοι οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης του παγκρεατικού καρκίνου,  με ποσοστό μεγαλύτερο από 70% να δηλώνει πως θα υποστήριζε ιδιαίτερα μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, ενώ σε ποσοστό 50% δήλωσαν πρόθυμοι να υποστηρίξουν ενεργά μια τέτοια προσπάθεια.

 

  • Το 49% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ και το 64% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη δήλωσε πως δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο του παγκρέατος

 

  • 3 στους 4 ερωτηθέντες πιστεύουν πως είναι πολύ σημαντικό το κοινό να ενημερωθεί για την ασθένεια

 

  • 61% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε  πως η καμπάνια ενημέρωσης θα πρέπει να υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξης μεθόδων προληπτικού ελέγχου και εργαλείων έγκαιρης διάγνωσης, καθώς βέβαια και την ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας.

 

«Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για μια συντονισμένη προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με τον παγκρεατικό καρκίνο και την ανάγκη για ενίσχυση της έρευνας», δήλωσε η  Τζούλι Φλέσμαν, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Pancreatic Cancer Action Network (www.pancan.org).

 

Παγκόσμια πρωτοβουλία ενημέρωσης


Με αφετηρία την 1η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (13.11.2014) που θεσμοθετήθηκε από συλλόγους ασθενών από όλο τον κόσμο και υποστηρίζεται από την εταιρεία Celgene, ξεκινά μια διεθνής προσπάθεια για περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση του κοινού για αυτή την εξαιρετικά απειλητική μορφή καρκίνου, με την οποία αυτή τη στιγμή ζουν 103.773 ασθενείς στην Ευρώπη.

 

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια,  για την οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους η Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ-ΚΑΠΕΣ www.emkapes.gr) και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. (www.anticancerath.gr). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση της ενημέρωσης στη χώρα μας και την υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, που φιλοδοξεί να συσπειρώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να καλύψει ένα σημαντικό κενό ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παγκρέατος.

 

Στο πλαίσιο της επίσημης Συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, που δόθηκε από τους δύο φορείς με την υποστήριξη της εταιρίας GENESIS Pharma, ανακοινώθηκαν και οι δύο αρχικές προτεραιότητες: η δημιουργία Μητρώου Ασθενών και η διαμόρφωση ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενημέρωσης (website) για τον παγκρεατικό καρκίνο.

 

«Για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος  ισχύει ο ίδιος κανόνας που αφορά όλες τις κακοήθεις παθήσεις: όσο πιο πρώιμη η διάγνωση, τόσο καλύτερη η έκβαση. Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε το ποσοστό ενημέρωσης, όπως έγινε αντίστοιχα με τον καρκίνο του μαστού, τότε θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την πιο έγκαιρη διάγνωση,  που ειδικά σε αυτή τη μορφή καρκίνου είναι εξαιρετικά σημαντική. Παράλληλα, η δημιουργία Μητρώου Ασθενών είναι κρίσιμης σημασίας για την επιστημονική κοινότητα, καθώς θα μας βοηθήσει να συλλέξουμε αξιόπιστα δεδομένα για τη νόσο και την εφαρμογή των διάφορων θεραπευτικών μεθόδων», ανέφερε ο Δρ. Χρήστος Δερβένη, MD FRCS, Συντονιστή Διευθυντή Χειρουργικού Τμήματος Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας Αγία Όλγα  και Μέλος του ΕΜ-ΚΑΠΕΣ. Ο Δρ. Δερβένης επισήμανε, επίσης, την ανάγκη για δημιουργία Κέντρων Αριστείας για τον παγκρεατικό καρκίνο στην Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πρότυπα, εξειδικευμένων δηλαδή κέντρων με τη συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται για τη σωστή διαχείριση της νόσου. Ανέφερε τέλος πως, σύμφωνα με διεθνή στατιστικά, απαιτείται ένα τέτοιο κέντρο ανά 4 εκατομμύρια κατοίκους.