24-10-2014
Είναι ο Έμπολα το νέο AIDS;

photo

«Στα 30 χρόνια που έχω εργαστεί στη δημόσια υγεία, η μόνη περίπτωση σαν αυτή ήταν το AIDS», δήλωσε ο Δρ Τομ Φρίντεν, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), μιλώντας σε πρόσφατη επιστημονική συνάντηση, στην Ουάσιγκτον, για την επιδημία Έμπολα.

 

Ο Δρ Φρίντεν, συνέκρινε τις δύο περιπτώσεις, εκφράζοντας ανησυχίες  για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία Έμπολα στο μέλλον και τόνισε την ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μην πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Θα μπορούσε άραγε να είναι το νέο AIDS;

 

«Ο Έμπολα και ο HIV, ο ιός που προκαλεί το AIDS, έχουν μια σειρά από ομοιότητες: Μεταδίδονται μέσω του αίματος και των σωματικών υγρών, έχουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, ξεκίνησαν από την Αφρική και οι ερευνητές δεν έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο εναντίον τους», απαντά ο Δρ Άμες Αντάλτζα, λοιμοξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

 

Αλλά υπάρχουν επίσης σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ιών, που δίνουν τη δυνατότητα να προληφθούν οι λοιμώξεις από τον ιό Έμπολα και να μην επιτραπεί η εξάπλωσή του όπως το AIDS, διευκρινίζουν οι ειδικοί.

 

Ο HIV έχει μία μακρά περίοδο λανθάνουσας κατάστασης (επώαση), κατά την οποία οι άνθρωποι είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό - μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας ή της κοινής χρήσης βελονών για παράδειγμα - αλλά δεν έχουν ακόμη συμπτώματα της ασθένειας. Αντίθετα, ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται από ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη συμπτώματα και απ' τη στιγμή που κάποιος θα νοσήσει, αισθάνεται πολύ άρρωστος για να ακολουθήσει τις  συνήθεις δραστηριότητές του.

 

«Το γεγονός ότι ο ιός Έμπολα δεν έχει μία περίοδο επώασης, όπως ο HIV, είναι ένας παράγοντας που περιορίζει την εξάπλωσή του», είπε ο Δρ Adalja , ενώ ο Δρ Bruce Hirsch, λοιμοξιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Shore της Νέας Υόρκης, συμφώνησε προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι ο Έμπολα έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί στο επόμενο AIDS του κόσμου».

 

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει τη σημαντικότητα της επαρκούς προετοιμασίας και κατάλληλης περίθαλψης παγκοσμίως.  «Δεν είμαστε ασφαλείς από τον ιό Έμπολα μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς από τον ιό Έμπολα», δήλωσε ο Δρ Hirsch.