10-04-2018
Πώς να λούζετε τα μαλλιά σας

 

 

photo

Μπορεί να έχετε τη διάθεση να κάνετε το καλύτερο για το μαλλιά σας, όμως πόσο σίγουρες είστε ότι βρίσκεστε στο σωστό δρόμο;

 

Χρησιμοποιώντας τις σωστές τεχνικές στο λούσιμο δεν αποκλείεται να δείτε μια τεράστια διαφορά στην υγεία και τη λάμψη των μαλλιών σας. Αντιθέτως, αν κάνετε τα κοινά λάθη, μάλλον τα βλάπτετε χωρίς καν να το γνωρίζετε.

 

Ξεκινήστε με ξέβγαλμα


Όπως ακριβώς και τα ρούχα, τα μαλλιά πρέπει να είναι πολύ καλά βρεγμένα πριν ρίξετε το σαμπουάν. Το ζεστό νερό ανοίγει τα λέπια της τρίχας, με αποτέλεσμα να αφαιρούνται τυχόν ακαθαρσίες και προϊόντα που είναι «παγιδευμένα». Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι όταν μουσκεύετε με ζεστό νερό τα μαλλιά σας χαλαρώνουν τα έλαια στο τριχωτό της κεφαλής και εφόσον ανοίξουν τα λέπια της τρίχας απορροφάται το λάδι.

 

Βάλετε πρώτα κοντίσιονερ


Αν έχετε μαλλιά κάτω από τους ώμους, για να προστατεύσετε τις ευάλωτες άκρες από την αφυδάτωση και την περεταίρω καταστροφή τους εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα κοντίσιονερ, ξεμπλέξτε τα με τα δάχτυλά σας και ξεβγάλετε ελαφρώς πριν από κάθε λούσιμο.

 

Κάντε σαπουνάδα μόνο στο τριχωτό


Η σαπουνάδα χρειάζεται μόνο στο τριχωτό της κεφαλής και κυρίως στον αυχένα. Το τμήμα της τρίχας που βρίσκεται πλησιέστερα στο τριχωτό της κεφαλής είναι το νεότερο, κατά συνέπεια και το πιο λιπαρό, ενώ το τέλος της τρίχας είναι το παλαιότερο και συνήθως πιο αφυδατωμένο και πιο εύθραυστο. Σαπουνίστε το τριχωτό και οι άκρες θα πλυθούν στο ξέβγαλμα. Μην χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα σαμπουάν.

 

Με το... μαλακό


Η τριβή μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην εξωτερική στοιβάδα των τριχών, με αποτέλεσμα να σπάζουν και να φριζάρουν. Λούστε τα απαλά και με πολύ προσοχή.

 

Ξεκινήστε σαπουνίζοντας τις ρίζες. Αυξήστε τη ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής και τονώστε την ανάπτυξη των μαλλιών σας, ασκώντας πιέσεις μέτριας έντασης με κάθετες κινήσεις, καθώς οι κυκλικές κινήσεις μπερδεύουν τα μαλλιά. Συνεχίστε πλένοντας απαλά τις άκρες, χωρίς να τις τρίβετε.

 

Επαναλάβετε χωρίς να ξεβγάλετε


Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν δύο φορές. Περάστε τα δεύτερο χέρι χωρίς να ξεβγάλετε, εκτός αν με την πρώτη δόση δεν υπάρχει επαρκής σαπουνάδα.

 

Βάλτε κοντίσιονερ με τεχνική


Αφού έχετε ξεβγάλει τα μαλλιά σας, περάστε τα με κοντίσιονερ από το μέσο της τρίχας προς τις άκρες. Πιάστε τα πάνω με ένα κλάμερ και συνεχίστε με το ντους σας, προκειμένου να κερδίσετε χρόνο. Όσο περισσότερο μένει στα μαλλιά, τόσο καλύτερα απορροφάται. Μην βάζετε κοντίσιονερ κοντά στις ρίζες, καθώς εκεί υπάρχουν τα φυσικά έλαια και όχι μόνο δεν χρειάζεται, αλλά μπορεί και να «λαδώσουν».

 

Ξεβγάλτε με κρύο νερό


Με το ξέβγαλμα με κρύο νερό, οι στιβάδες των κυττάρων στην εξωτερική επιφάνεια της τρίχας έρχονται πιο κοντά και σχηματίζουν μία πιο λεία επιφάνεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πιο λαμπερά και να μην φριζάρουν. Το καυτό πιστολάκι, καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς προκαλεί εκφυλισμό των επιφανειακών πρωτεϊνών της τρίχας με αποτέλεσμα τα μαλλιά να γίνονται θαμπά και εύθραυστα και να κάνουν ψαλίδα.

 

Επιλέξτε τα κατάλληλα προϊόντα


Χρησιμοποιήστε σαμπουάν και κοντίσιονερ κατάλληλο για τον τύπο των μαλλιών σας. Αν τα μαλλιά σας είναι ξηρά, χρησιμοποιήστε ενυδατικά προϊόντα. Αν τα βάφετε, επιλέξτε ένα ασφαλές για το χρώμα προϊόν κοκ.

 

Tip


Το πόσο συχνά πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας εξαρτάται απ' τον τύπο τους. Αν έχετε λεπτά μαλλιά ή μαλλιά που λαδώνουν ίσως να χρειάζεται να τα λούζετε καθημερινά. Αν έχετε κανονικά ή ξηρά ίσως να φτάνουν και τρεις φορές την εβδομάδα. Επειδή, ωστόσο, κάθε λούσιμο είναι μια χημική επίδραση στα μαλλιά, η οποία τα απολιπαίνει και τα ταλαιπωρεί, καλό είναι να λούζονται κάθε 2η- 3η μέρα, κατά μέσο όρο.