03-02-2015
Η διατροφή που αυξάνει τη γονιμότητα

photo

Την ώρα που η επιστήμη προσεγγίζει τα προβλήματα γονιμότητας μέσα από πολύπλοκες τεχνικές, μια καθ' όλα απλούστατη «μέθοδος», η διατροφή, ενδεχομένως να αποτελεί τη λύση στο δικό σας πρόβλημα.

Μακροχρόνιες επιστημονικές μελέτες δείχνουν  ότι -σε κάποιες περιπτώσεις-  η διατροφή ενδεχομένως να παίξει το δικό της πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόβλημα της υπογονιμότητας.

«Συγκεκριμένα, η σχέση διατροφής-γονιμότητας, έχει επιβεβαιωθεί από μελέτη -ορόσημο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Η μελέτη «Nurse's Health Study», στην οποία συμμετείχαν 18.000 νοσοκόμες, διεξήχθη το 1976 και διήρκησε 8 χρόνια», αναφέρει η κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc,  Σοφία Ελευθερίου. «Ωστόσο, άλλες επιστημονικές πηγές, εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, με το επιχείρημα ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η διατροφή αυτό καθ' αυτό ή ο γενικότερος  τρόπος ζωής είναι αυτό που τελικά παίζει ρόλο στη γονιμότητα».

Η διατροφή της γονιμότητας

Η δίαιτα της γονιμότητας μπορεί να εφαρμοστεί από οποιαδήποτε γυναίκα ανυπομονεί για την έλευση του διαδόχου και να κάνει το όνειρο της μητρότητας πραγματικότητα,  είτε από μόνη της, είτε σε συνδυασμό με μεθόδους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Δεν μπορεί, όμως, να κάνει θαύματα. Είναι αποτελεσματική μόνο σε περιπτώσεις υπογονιμότητας που οφείλονται σε προβλήματα ωορρρηξίας (αντιπροσωπεύει το 1/4 ή και περισσότερο του συνόλου των περιπτώσεων υπογονιμότητας) και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επιστημονική παρέμβαση.

Παρόλα αυτά, είναι μία επιλογή που έχει ελάχιστο κόστος, είναι προσιτή σε όλους, δεν έχει παρενέργειες και θέτει τις βάσεις για μια υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετέπειτα της μητρότητας. Άρα σε κάθε περίπτωση, το όφελος είναι δεδομένο.

Τι να βάλετε και τι να βγάλετε απ' το πιάτο σας

Λίπη: Αντικαταστήστε τα ζωικά (τρανς) λιπαρά με φυτικά έλαια (κυρίως ελαιόλαδο). Τα ζωικά λιπαρά, βλάπτουν τη γονιμότητα αλλά και την καρδιά και τα αγγεία, ενώ τα ακόρεστα φυτικά έλαια (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) αυξάνουν την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη και περιορίζουν τις φλεγμονές, παράγοντες που ευνοούν τη γονιμότητα.

Υδατάνθρακες: Αφαιρέστε από τη διατροφή σας τους «κακούς» υδατάνθρακες (άσπρο ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, γλυκά) και προσθέστε τους «καλούς» (υδατάνθρακες αργής καύσης). Τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια, βελτιώνουν τη γονιμότητα, ελέγχοντας τα  επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό.

Γαλακτοκομικά: Αποφύγετε τα light γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία φαίνεται ότι ενισχύουν την  υπογονιμότητα. Προτιμήστε το πλήρες γάλα και γιαούρτι ή ακόμα και μία μερίδα παγωτό.

Πρωτεΐνη: Αντικαταστήστε τη ζωική πρωτεΐνη με φυτική (όσπρια, ξηροι καρποί, μπιζέλια) ή  ψάρια.

Ο καταλυτικός ρόλος του λίπους

Το μη φυσιολογικό (είτε περισσότερο, είτε λιγότερο) σωματικό λίπος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ιανότητα τεκνοποίησης, αφού προκαλεί διάφορες διαταραχές στον οργανισμό.

«Οι γυναίκες με μη φυσιολογικό βάρος  παρουσιάζουν διαταραχές της εμμήνου ρήσεως και προβλήματα σύλληψης, ενώ στους  άντρες με αυξημένο σωματικό βάρος παρατηρείται μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα προβλήματα υπογονιμότητας», εξηγεί η κ. Ελευθερίου.

Για τα ζευγάρια, λοιπόν, που ανυπομονούν να γίνουν γονείς, συστήνεται ένα υγιές βάρος με Δείκτη Μάζας Σώματος  (ΔΜΣ) από 20 έως 24,9 (ΔΜΣ= Βάρος /Ύψους στο τετράγωνο).

Μελέτη της ομάδας του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Άμστερνταμ, έδειξε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες με  ΔΜΣ, πάνω από 35, είχαν 26 - 49% λιγότερες πιθανότητες σύλληψης, σε σύγκριση με αυτές που είχαν ΔΜΣ μεταξύ 21 και 29.

Έφη Τσιβίκα