11-06-2018
Άσκηση: 5 τρόποι για να επωφεληθείτε τα μέγιστα

photo

Θέλετε να κάψετε περισσότερες θερμίδες, να αποκτήσετε περισσότερη δύναμη και να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο που διαθέτετε για  την άσκησή σας;


Η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής-Personal Trainer, Ζωή Φίφα, σας δίνει πέντε εφικτούς τρόπους για να πετύχετε ακριβώς αυτό.


1. Κάντε πλειομετρικές ασκήσεις.


Ασκήσεις όπως τα καθίσματα (squats), οι κάμψεις (push ups), οι προβολές κ.ά. ή και ο συνδυασμός αυτών με συνεχή ροή των κινήσεων (burpees), θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της προπόνησής σας, ενώ παράλληλα θα βελτιώσουν την καρδιαγγειακή φυσική σας κατάσταση σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Επιπλέον, θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος πιο γρήγορα σε σχέση με μια πιο αργή, με πιο μέτριο ρυθμό άσκηση cardio, όπως το τρέξιμο.

2. Κάντε υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT)


Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση είναι μια μορφή προπόνησης, κατά την οποία οι ασκήσεις υψηλής έντασης, εναλλάσσονται με ασκήσεις χαμηλής έντασης. Η συγκεκριμένη μορφή προπόνησης σας επιτρέπει να κάνετε περισσότερες ασκήσεις μέσα σε λιγότερο χρόνο, σε σχέση με την κλασική προπόνηση, ενώ βελτιστοποιεί την ικανότητα του σώματος να καίει θερμίδες ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.
Το γεγονός ότι δεν απαιτεί περισσότερο από 10 ή 20 λεπτά για να ολοκληρωθεί, σας επιτρέπει να την «στριμώχνετε» μέσα στη μέρα σας, όσο πολυάσχολοι και αν είστε.

3. «Δουλέψτε» ολόκληρο το σώμα σας


Αν θέλετε πραγματικά να επωφεληθείτε τα μέγιστα από την προπόνηση σας, επικεντρωθείτε σε ασκήσεις που γυμνάζουν, ταυτόχρονα, διάφορες μυϊκές ομάδες ή ολόκληρο το σώμα. Επιλέξτε squats, burpees, και εκτάσεις ποδιών. Θα κάψετε περισσότερες θερμίδες, ενώ παράλληλα θα «δουλέψετε» το σώμα σας λειτουργικά, με αποτέλεσμα να κινήστε καλύτερα στην καθημερινή σας ζωή.

4. Θέστε σαφείς στόχους


Θέτοντας σαφείς στόχους όχι μόνο θα διατηρήσετε το ενδιαφέρον σας αλλά και θα κάνετε τις προπονήσεις σας πιο αποτελεσματικές. Όταν έχετε μια καθαρή εικόνα για το τι θέλετε να πετύχετε, θα είναι πολύ πιο πιθανό να μείνετε συγκεντρωμένοι και να δουλέψετε σκληρά, παρά να τεμπελιάσετε.
Ο στόχος μπορεί να είναι οτιδήποτε. Από το να κάνετε το πρώτο σας pull up, μέχρι την προετοιμασία για έναν μαραθώνιο ή τη συμπλήρωση 100 burpees, σερί. Αρκεί να σας παρακινεί να συνεχίσετε.

5. Αυξήστε την ένταση


Για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα της προπόνησής σας, θα πρέπει να αυξήσετε την ένταση. Έτσι θα αυξήσετε την αποδοτικότητά σας και θα εκμεταλλευτείτε κάθε λεπτό της προπόνησης. Αν στο τέλος δεν είστε ιδρωμένοι, δεν έχετε λαχανιάσει και δεν νιώθετε μυϊκούς πόνους, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν εργάζεστε αρκετά σκληρά. Πιέστε λίγο παραπάνω τον εαυτό σας!