14-11-2014
Κονδυλώματα και στους άντρες

photo

Παρόλο που δεν εμφανίζονται τόσο συχνά  όσο στις γυναίκες, τα κονδυλώματα είναι μία κατάσταση η οποία αφορά και στους άντρες και μάλιστα αρκετά συχνά!

 

Είναι καλοήθη ογκίδια, τα οποία παρουσιάζονται και στα δύο φύλα και οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV ( ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων).  Ο HPV είναι ένας σεξουαλικώς μεταδιδόμενος ιός, στελέχη του οποίου ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, στις γυναίκες και για καρκινογένεση στο πέος και στην περιοχή του πρωκτού, στους άντρες. Ωστόσο, τα στελέχη τα οποία προκαλούν τα κονδυλώματα χαρακτηρίζονται ως «χαμηλού κινδύνου» για καρκινογένεση.

 

Ποιοι είναι οι πιο επιρρεπείς


Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτίθενται σε έναν από τους τύπους του ιού HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Δεν μολύνονται όμως όλοι, ούτε εκδηλώνουν κονδυλώματα.

Όπως διευκρινίζει ο Γενικός Χειρουργός, και Δ/ντής Χειρουργός στο  θεραπευτήριο ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ M.D. HOSPITAL, Δημήτρης Φιλίππου, «αυτοί που είναι περισσότερο επιρρεπείς είναι οι άνθρωποι με χαμηλό, αδύναμο, αμυντικό σύστημα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν όσοι έχουν συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, καθώς, ακόμη κι αν χρησιμοποιούν προφυλακτικό, αυτό δεν τους προστατεύει 100%. Ωστόσο η σύσταση είναι να το χρησιμοποιούν πάντα».

 

Πως γίνεται η διάγνωση


Συνήθως η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την λήψη ενός μικρού κομματιού ιστού,  από τις αλλοιώσεις (βιοψία) για ιστολογική εξέταση.  Η διάγνωση του τύπου του ιού HPV, είναι επίσης πολύ σημαντική προκειμένου να διευκρινιστεί αν πρόκειται για τους επικίνδυνους τύπους.

 

Θεραπεία κονδυλωμάτων


Σκοπός της θεραπείας ειναι η καταστροφή των βλαβών κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες μεθόδους.

«Το Laser CO2 είναι η πιο εξελιγμένη μέθοδος αφαίρεσης των κονδυλωμάτων καθώς είναι απλή ακριβής και εγγυάται την εξάλλειψη όλων των υπαρχόντων κονδυλωμάτων σε μία συνεδρία. Γίνεται με τοπική αναισθησία, δεν υπάρχει αιμορραγία, ούτε πόνος κατά την αποθεραπεία» τονίζει ο κος Φιλίππου.

Η διαθερμοπηξία ή ηλεκτροκαυτηρίαση και η κρυοπηξία ή κρυοθεραπεία είναι δύο παλαιότερες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ωστόσο και σήμερα, ανάλογα πάντα με την περίπτωση.  Δεν θεωρούνται κατάλληλες μέθοδοι για εκταταμένες βλάβες.

Η χειρουργική αφαίρεση εφαρμόζεται συνήθως σε αλλοιώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, με τις άλλες μεθόδους.

Τα κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Είναι σημαντικό, επομένως και οι δύο σύντροφοι, να εξεταστούν και να συζητήσουν με το γιατρό τους, για τους τρόπους αποφυγής της επανεμφάνισης και της εξάπλωσής τους.