26-04-2016
Εγκυμοσύνη: Διαδοχικές αποβολές

photo

Οι  τρεις ή περισσότερες διαδοχικές αποβολές ανησυχούν και συχνά απογοητεύουν τα ζευγάρια, τα οποία αναζητούν απεγνωσμένα εξηγήσεις και λύσεις προκειμένου να γίνουν γονείς. 

 

Η εγκυμοσύνη για τα περισσότερα ζευγάρια είναι μια μεγάλη χαρά. Σε κάποιες περιπτώσεις,  όμως, η έκβαση δεν είναι η αναμενόμενη και η χαρά γίνεται λύπη. Ιδίως όταν αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.  Οι διαδοχικές (καθ' έξιν) αποβολές είναι μία πραγματικά οδυνηρή κατάσταση, η οποία όμως με την κατάλληλη ιατρική υποστήριξη και καθοδήγηση μπορεί να αντιμετωπιστεί.

 

Πιθανές αιτίες


Οι αιτίες μπορεί να προέρχονται είτε από τη γυναίκα είτε από το έμβρυο.

Γυναίκα: Περιλαμβάνουν ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, ανοσολογικούς παράγοντες (αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο), αιματολογικούς παράγοντες (θρομβοφιλία), συστηματικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης όταν δεν ρυθμίζεται σωστά) και ορμονικούς παράγοντες (θυρεοειδοπάθειες).  Υπάρχουν, επίσης,  μελέτες που δείχνουν (χωρίς να αποδεικνύουν) ότι ορισμένες μικροβιακές λοιμώξεις, όπως το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα και τα χλαμύδια ενδεχομένως να παίζουν κάποιο ρόλο.. Επιπλέον, ενδεχομένως να σχετίζονται και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η ακτινοβολία. Η ηλικία θα μπορούσε να σχετίζεται, με την έννοια ότι όσο αυτή αυξάνεται, αυξάνεται και το ποσοστό αποβολών.

 

Έμβρυο: Οφείλονται στην ανώμαλη ανάπτυξη του εμβρύου, κυρίως από χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Ωστόσο, σε ένα μεγάλο ποσοστό που μπορεί να αγγίζει και το 50% τα αίτια των αποβολών είναι άγνωστα και από τα γνωστά ένα 50% οφείλεται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

 

Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν


  • Λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού
  • Κλινική εξέταση
  • Διακολπικός υπέρηχος
  • Υστεροσαλπιγγογραφία (σε ορισμένες περιπτώσεις,  για τον έλεγχο της ανατομίας της μήτρας)
  • Εξετάσεις αίματος για έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς
  • Καμπύλη σακχάρου
  • Καρυότυπος (έλεγχος των χρωμοσωμάτων της γυναίκας και του άντρα)
  • Εξέταση για θρομβοφιλία
  • Εξέταση για αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
  • Λήψη εκκρίματος από τον τράχηλο της μήτρας (έλεγχος για μικροβιακές λοιμώξεις)

 

 

Πώς αντιμετωπίζονται


Όταν το αίτιο των αποβολών είναι γνωστό, η αντιμετώπιση συνίσταται στη αντιμετώπιση του αιτίου και είναι διαφορετική για καθένα από αυτά. Στις περιπτώσεις που τα αίτια δεν είναι γνωστά δεν μπορεί να χορηγηθεί θεραπεία, οπότε συνιστάται απλώς η συνέχιση της προσπάθειας.  Αν η γυναίκα φτάσει να έχει στο ιστορικό της 4-5 αποβολές, χωρίς να έχει η ίδια κάποιο πρόβλημα, εξετάζεται το ενδεχόμενο για δωρεά ωαρίου και εξωσωματική γονιμοποίηση.  Αν το ζευγάρι θέλει παιδί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα το αποκτήσει!