24-03-2015
Γιατί δεν έχω οργασμό; 10 πιθανές αιτίες

photo

Η σεξουαλική κορύφωση προϋποθέτει έναν περίπλοκο συντονισμό του μυαλού, της ψυχής και του σώματος. Για να επιτευχθεί ο συντονισμός αυτός και να επέλθει ο πολυπόθητος οργασμός, θα πρέπει όλα να πηγαίνουν «ρολόι».

 

Δεν είστε ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία, ούτε μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις. Είστε μία απ' τις πολλές. Δεν είναι λίγες μάλιστα εκείνες που υποκύπτουν στο φόβο της απόρριψης από το σύντροφο και τελικά προσποιούνται, ούτε εκείνες που βιώνουν συναισθήματα απογοήτευσης και μειονεκτικότητας. Αρκετές, μάλιστα, αναφέρουν ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να έχουν οργασμό σε κάθε ερωτική επαφή. Οι αναφορές αυτές οδηγούν στο ανατρεπτικό συμπέρασμα, ότι η απόλαυση της ερωτικής δραστηριότητας, χωρίς να φθάνει μια γυναίκα σε οργασμό, δεν αποτελεί απαραίτητα πρό­βλημα.

 

Πιθανές αιτίες

Οι αιτίες των προβλημάτων οργασμού μπορεί να είναι είτε οργανικές, είτε ψυχολογικές. Ωστόσο, οι περιπτώσεις που οφείλονται σε οργανικές αιτίες είναι σημαντικά λιγότερες από αυτές που οφείλονται σε ψυχολογικές.

 

1. Ιατρικές παθήσεις, όπως διαβήτης, παχυσαρκία, αγγειακά και νευρολογικά νοσήματα (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας), χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. υστερεκτομή), άλλα σεξουαλικά προβλήματα (π.χ. έλλειψη επιθυμίας, πόνος κατά την επαφή).

2. Φαρμακευτικές θεραπείες (π.χ. φάρμακα για την υπέρταση, αντιισταμινικά, αντικαταθλιπτικα).

3. Καταχρήσεις ουσιών (συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ).

4. Διαδικασία της γήρανσης (φυσιολογικές αλλαγές στην ανατομία, τις ορμόνες, το νευρικό και το κυκλοφορικό σύστημα).

5. Προβληματα ψυχικής υγείας (π.χ. άγχος, κατάθλιψη).

6. Πολιτιστικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

7. Υποσυνείδητος ή/ και συνειδητός φόβος (π.χ. απώλειας ελέγχου, εγκυμοσύνης, σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων).

8. Έλλειψη αυτοπεποίθησης

9. «Τραυματικές» πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες

10. Σχέση με το σύντροφο (έλλειψη επικοινωνίας, έλλειψη εμπιστοσύνης κοκ).

 

Τι δείχνουν οι μελέτες


  • Η Παγκόσμια Μελέτη των Σεξουαλικών Στάσεων και Συμπεριφορών (GSSAB) διαπίστωσε ότι για τις γυναίκες ηλικίας 40-80 ετών, η μειωμένη λίμπιντο και η αδυναμία να επιτευχθεί οργασμός ήταν οι πιο κοινοί τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε όλες τις περιοχές του κόσμου, με αναφερόμενες συχνότητες 26-43% και 18 -41%, αντίστοιχα.

  • Η μεγαλύτερη αμερικανική μελέτη για τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία (PRESIDE), κατά την οποία απάντησαν σε τυποποιημένα ερωτηματολόγια περισσότερες από 30.000 γυναίκες, έδειξε ότι ο επιπολασμός (συχνότητα στο γενικό πληθυσμό) της δυσλειτουργίας του οργασμού ήταν περίπου 21%.

  • Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Sexual Medicine έδειξε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) έχει σημαντική σχέση με τη συχνότητα οργασμού. Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πληθυσμό 2.000 δίδυμων γυναικών και ολοκληρώθηκε στο Πανεπιστήμιο King?s College, στο Λονδίνο, έδειξε πως οι γυναίκες που είναι πιο ολοκληρωμένες συναισθηματικά, μπορούν και έχουν περισσότερους οργασμούς. Μάλιστα λέγεται πως το EQ είναι απαραίτητο για τη διαχείριση κάθε μορφής σχέσης. Όταν, λοιπόν, ο δείκτης είναι υψηλός, συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κατάλληλης σχέσης που τελικά θα επιτρέψει στη γυναίκα να κορυφώσει ευκολότερα και συχνότερα.

 

Ωστόσο, τα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι επαρκή. Απαιτείται περαιτέρω επιδημιολογική έρευνα για να καθοριστεί μια ακριβής εκτίμηση της επίπτωσης και του επιπολασμού της γυναικείας οργασμικής διαταραχής σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, φυλές, πολιτισμούς, χώρες και  καταστάσεις σχέσεων.