17-10-2014
Από γλαύκωμα πάσχει ο Bono των U2

photo

Αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο θα βρει ελάχιστες εμφανίσεις του χωρίς γυαλιά ηλίου κι αυτές, κυρίως απ' τα πολύ νεανικά του χρόνια.


Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC1, ο τραγουδιστής των U2, Μπόνο αποκάλυψε το λόγο και σίγουρα κανείς δεν τον είχε φανταστεί.  Ο 54-χρονος τραγουδιστής εξομολογήθηκε στον  Γκράχαμ Νόρτον ότι φοράει σε κάθε έξοδό του γυαλιά ηλίου, επειδή τα μάτια του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο φως, εξαιτίας μιας χρόνιας πάθησης των ματιών που ονομάζεται γλαύκωμα.

 

Τι είναι το γλαύκωμα


Το γλαύκωμα οδηγεί στην απώλεια της όρασης απροειδοποίητα. Στα πρώιμα στάδια της νόσου είναι δυνατόν να μην υπάρξουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, οι μισοί ασθενείς να μην γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο. Η απώλεια της όρασης προκαλείται από βλάβη στο οπτικό νεύρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την μεταφορά εικόνων από το μάτι στον εγκέφαλο.

Μιλώντας στο σόου του BBC1, o Μπόνο  εξήγησε ότι πάσχει από γλαύκωμα τα τελευταία 20 χρόνια και η κατάσταση αυτή κάνει τα μάτια του πιο ευαίσθητα στο φως.