24-03-2015
Και τις ωοθήκες της αφαίρεσε η Ανζτελίνα Τζολί

photo

Στην αφαίρεση των ωοθηκών της και των σαλπίγγων της προχώρησε η Αντζελίνα Τζολί όπως έγραψε η ίδια στους New York Times, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει και να δώσει θάρρος στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.


Δυο χρόνια μετά τη διπλή προληπτική μαστεκτομή αποφάσισε να υποβληθεί και στην αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων  της για τον ίδιο λόγο, καθώς ύστερα από ειδική εξέταση διαπιστώθηκε ότι φέρει μετάλλαξη στο γονίδιο  BRCA1 , παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των συγκεκριμένων οργάνων.

 

«Δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς τέτοιες αποφάσεις», γράφει η Τζολί, η οποία έχει χάσει τη γιαγιά της, τη μητέρα της και τη θεία της από καρκίνο, «Όμως έτσι λαμβάνει τον έλεγχο και αντιμετωπίζει μετωπικά οποιοδήποτε θέμα υγείας».

 

Η επέμβαση αυτή, η οποία έχει στόχο την πρόληψη των συγκεκριμένων καρκίνων,  έχει σαν αποτέλεσμα την αναγκαστική εμμηνόπαυση της γυναίκας, γεγονός που σημαίνει ότι, από εδώ και στο εξής, η Ατζελίνα θα ανήκει στον πληθυσμό των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και θα λαμβάνει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

 

Η  δράση της  ομάδας γονιδίων, του BRCA1 και BRCA2 είναι γνωστή τα τελευταία περίπου 15 χρόνια. Έως τα 2/3 των γυναικών των οποίων η νόσος σχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες, μπορεί να φέρουν το γονίδιο αυτό. Από αυτές έως 80% θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού και έως 60% καρκίνο της ωοθήκης.