27-03-2015
Οι πολιτικές πεποιθήσεις σχετίζονται με το προσδόκιμο ζωής

photo

Οι άνθρωποι των οποίων οι πολιτικές ιδέες τοποθετούνται στο φιλελεύθερο άκρο του πολιτικού φάσματος έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίς από εκείνους των οποίων οι ιδέες είναι συντηρητικές ή κεντρώες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Epidemiology & Community Health.

 

Ωστόσο, ο κίνδυνος του πρόωρου θανάτου δεν ταυτίζεται πάντα με το  πολιτικό κόμμα,  το οποίο δηλώνουν ότι υποστηρίζουν (δεν προέκυψε διαφορά στον κίνδυνο θανάτου μεταξύ των δημοκρατικών και των ρεπουμπλικάνων κατά τη διάρκεια της μελέτης).

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 33.000 ανθρώπους, στις ΗΠΑ, οι οποίοι συμμετείχαν σε  έρευνα σχετικά με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Χρησιμοποίησαν, επίσης, πληροφορίες από τον Εθνικό Δείκτη Θανάτου για να καθοριστεί αν οι συμμετέχοντες έχασαν τη ζωή τους μεταξύ των ετών 1976 και 2008.

 

Οι  προσκείμενοι στη συντηρητική ή κεντρώα ιδεολογία είχαν 6 % περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με τα άτομα που ταυτίζονταν με τη φιλελεύθερη ιδεολογία. Τα ευρήματα προέκυψαν αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο των ανθρώπων να πεθάνουν σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του εισοδήματος , της φυλής, του φύλου και της περιοχής κατοικίας.

 

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα πολιτικά κόμματα στα οποία ανήκαν οι συμμετέχοντες, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε διαφορά όσον αφορά στον κίνδυνο να πεθάνουν κατά τη διάρκεια  της μελέτης μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, οι ανεξάρτητοι ήταν λιγότερο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους σε αυτό το χρονικό διάστημα από τους δημοκρατικούς.

 

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η πολιτική και κομματική ιδεολογία σχετίζονται με το χρόνο θανάτου», δήλωσαν οι ερευνητές από τη Σχολή Επιστημών Κοινωνικής Υγείας, του Πανεπιστημίου της Νεβάδα. «Ωστόσο, το πολιτικό κόμμα και η πολιτική ιδεολογία φαίνεται να είναι διαφορετικοί προγνωστικοί παράγοντες κινδύνου για πρόωρο θάνατο».

 

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με μια σειρά προηγούμενων μελετών, οι οποίες διαπιστώνουν ότι οι συντηρητικοί και οι ρεπουμπλικάνοι αναφέρουν καλύτερη υγεία από ό, τι οι φιλελεύθεροι και οι δημοκράτες. Ωστόσο, οι συντηρητικοί είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είναι ευτυχισμένοι και θρησκευόμενοι,  παράγοντες οι οποίοι έχουν συνδεθεί με την καλύτερη υγεία, σημείωσαν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

 

«Τα νέα ευρήματα πιθανόν να διαφέρουν από τις προηγούμενες διαπιστώσεις, επειδή ο κίνδυνος ενός ατόμου να πεθαίνει είναι ένα αντικειμενικό μέτρο της υγείας του, ενώ η αντίληψη ενός ατόμου για την υγεία του είναι πιο υποκειμενική», έγραψαν  οι ερευνητές. «Για παράδειγμα, οι φιλελεύθεροι μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να θεωρούν τους εαυτούς τους άρρωστους από ό,τι οι συντηρητικοί, όταν στην πραγματικότητα οι αντικειμενικές μετρήσεις της υγείας τους είναι πανομοιότυπες».

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανό οι άνθρωποι που αρρωσταίνουν να αλλάξουν τις πολιτικές απόψεις τους σχετικά με ζητήματα όπως η υγειονομική περίθαλψη.

 

Ακόμα, δεν αποκλείουν την πιθανότητα άλλοι παράγοντες, που δεν ελήφθησαν υπόψη από την μελέτη, να επηρεάζουν αυτό που φαίνεται σαν μια σύνδεση μεταξύ των πολιτικών πεποιθήσεων και της στιγμής του θανάτου. Επιπλέον, η μελέτη αξιολόγησε το πολιτικό κόμμα και τις πολιτικές πεποιθήσεις των συμμετεχόντων σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά είναι δυνατόν αυτοί οι παράγοντες να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

 

"Είναι απίθανο η πολιτική και κομματική ιδεολογία των ανθρώπων να επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου άμεσα και εξήγησε ότι αυτοί οι παράγοντες είναι πιο πιθανό να είναι μια αντανάκλαση ενός συνόλου αξιών και πεποιθήσεων, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία", επεσήμανε ο SV Subramanian, καθηγητής Υγείας Πληθυσμού και Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, αλλά έχει μελετήσει τη σχέση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και της υγεία, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η σχέση μεταξύ της πολιτικής ιδεολογίας και ο κίνδυνος θανάτου στη μελέτη ήταν μάλλον αδύναμη.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί ο πιθανός ρόλος των στάσεων, πεποιθήσεων και συμπεριφορών στη σχέση μεταξύ των πολιτικών και κομματικών ιδεολογιών και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.