27-03-2015
Έξω με βρεγμένα μαλλιά; (δεν) Θα κρυώσετε!

photo

Είναι μία αντίληψη που μας «κυνηγάει» από μικρά παιδιά και ηχεί στα αφτιά μας, κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι με βρεγμένα μαλλιά. Τελικά τι μπορεί να πάθουμε;

 

Καταρχήν μπορεί να μην αισθανόμαστε τόσο άνετα αν βγούμε έξω στο κρύο με ένα βρεγμένο κεφάλι. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν θα μας ρίξει στο κρεβάτι, όπως λανθασμένα μας έχουν μάθει οι γονείς και οι παππούδες μας. Το κρυολόγημα και η γρίπη προκαλούνται από ιούς και ο μόνος τρόπος για να αρρωστήσουμε είναι να έρθουμε σε επαφή μαζί τους.

 

«Για να προσβληθεί κανείς μία λοίμωξη θα πρέπει να εκτεθεί σε έναν μολυσματικό παράγοντα», επισημαίνει ο Δρ Pritish Tosh, γιατρός Λοιμωδών Νόσων και ερευνητής στη Mayo Clinic.

 

Ο ίδιος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να βγαίνουμε έξω χωρίς σακάκι ή με βρεγμένα μαλλιά όταν κάνει κρύο. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι ένας στρεσογόνος παράγοντας για τον οργανισμό και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία, κάτι που θα επηρεάσει σίγουρα το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 

Παρόλο που πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως οι ρινοϊοί, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, μπορεί να αναπτύσσονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να νοσήσουμε από ένα κρυολόγημα ή γρίπη , εκτός της εποχής έξαρσης και χωρίς κρύο. Σίγουρα όμως η αιτία δεν θα είναι τα βρεγμένα μαλλιά.

 

Αν είμαστε έξω μπορεί να τρέξει ή να μπουκώσει η μύτη μας, καθώς ο κρύος καιρός προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αλλά αυτό δεν μας κάνει πιο επιρρεπείς σε ιούς.

 

«Δεν έχει σημασία πόσες φορές έχω πει στη μητέρα μου ότι είναι αδύνατο να κρυολογήσει κανείς από το  κρύο. Εκείνη εξακολουθεί να το υποστηρίζει. Και γνωρίζει ότι είμαι γιατρός λοιμωδών νόσων...!», αναφέρει ο Δρ Tosh,