01-04-2015
Σκανάρισμα του προσώπου δείχνει το προσδόκιμο ζωής

photo

Στην εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου για την υγεία αλλά και του προσδόκιμου ζωής στοχεύει μια νέα απεικονιστική μέθοδο , η οποία εξετάζει  τις μεταβολές που επιφέρει στα χαρακτηριστικά του προσώπου η πάροδος του χρόνου.

 

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου αποδεικνύονται πιο αξιόπιστο "εργαλείο»" από τις εξετάσεις αίματος, στον εντοπισμό των ατόμων που δέχονται δυσμενέστερες επιπτώσεις απ' το  πέρασμα του χρόνου, αναφέρει στο περιοδικό Cell Research, μια ερευνητική ομάδα Κινέζων.

 

Μέσω μιας αυτοματοποιημένης 3-D διαδικασίας απεικόνισης του προσώπου, αποκαλύπτεται μια σειρά από στοιχεία, όπως η διεύρυνση του στόματος, η διόγκωση της μύτης, η χαλάρωση του άνω χείλους, η συρρίκνωση των ούλων και η πτώση της γωνίας των ματιών, που δείχνουν αν ένα άτομο γερνάει ταχύτερα, εξηγούν οι ερευνητές.

 

"Αυτό δείχνει ότι και η υγεία είναι "γραμμένη" στο πρόσωπο", συμπεραίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η σάρωση του προσώπου μπορεί να εκτιμήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη γενική κατάσταση της υγείας ενός ατόμου, με μια εξέταση ρουτίνας.

 

«Αυτό το είδος απεικόνισης του προσώπου ανήκει στις τεχνολογίες αιχμής και στοχεύει στην εκτίμηση του προσδόκιμου ζωής και την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου για την υγεία, με μια απλή σάρωση του προσώπου», δήλωσε ο Jay Olshansky, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου του Ιλινόις και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ομοσπονδίας για την Έρευνα της Γήρανσης, του Σικάγο.

 

"Πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου για ασθένειες εμφανίζονται στο πρόσωπό σας» αναφέρει ο Olshansky και διευκρινίζει ότι είναι δυνατόν να αναγνωριστούν στο πρόσωπο  οι συγκεκριμένες θέσεις, όπου εμφανίζονται αυτοί οι παράγοντες κινδύνου.

 

Σύμφωνα με τον Olshansky οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να στραφούν σε τέτοιου είδους τεχνολογίες για να βελτιώσουν τον υπολογισμό των ασφάλιστρων ζωής, προβλέποντας το μέλλον της υγείας ενός ατόμου με μια απλή σάρωση του προσώπου και όχι με μία σύνθετη λίστα εξετάσεων αίματος.

 

«Όλη αυτή η χημεία του αίματος και τα χρήματα που δαπανώνται γι' αυτό, είναι ως επί το πλείστον μια σπατάλη χρήματος και χρόνου», δήλωσε. "Μπορείτε να ενημερωθείτε γι' αυτούς τους κινδύνους με έναν πολύ απλούστερο τρόπο: μέσω ενός συνδυασμού ανάλυσης του προσώπου και σωστών ερωτήσεων."

 

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών συνέλλεξαν 3-D εικόνες του προσώπου, 332 Κινέζων, μεταξύ των ηλικιών 17 και 77.

 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, κατασκεύασαν ένα μοντέλο πρόβλεψης της ηλικίας, δημιουργώντας ένα χάρτη γήρανσης του ανθρώπινου προσώπου, όπου αναγνωρίζονται ορισμένα πρότυπα γήρανσης, με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά του προσώπου.

 

Οι ερευνητές βρήκαν ότι μέχρι την ηλικία των 40 ετών, οι άνθρωποι της ίδιας χρονολογικής ηλικίας μπορεί να διαφέρουν έως και έξι χρόνια με την ηλικία του προσώπου, ενώ όσοι ήταν  άνω των 40 ετών παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη διακύμανση στην ηλικία του προσώπου.

 

Οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα των σαρώσεων του προσώπου με εξετάσεις αίματος ρουτίνας, στις οποίες υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες και διαπίστωσαν ότι οι εκτιμήσεις της ηλικίας με βάση τα χαρακτηριστικά του προσώπου ήταν πιο ακριβείς από αυτές των εξετάσεων αίματος για χοληστερίνη, ουρικό οξύ ή  λευκωματίνη.

 

«Τα ευρήματα συνάδουν με αυτά που οι γιατροί ήδη γνωρίζουν σχετικά με το πώς η ηλικία μπορεί να επηρεάσει το πρόσωπο ενός ατόμου», δήλωσε η Δρ Anne Taylor, πρόεδρος της Δημόσιας Εκπαιδευτικής Επιτροπής , της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής.

 

"Τα χείλη μας συρρικνώνονται και η απόσταση μεταξύ της μύτης και  του στόματος αυξάνεται καθώς γερνάμε», συμπλήρωσε  η Τέιλορ και επεσήμανε την επίπτωση της γήρανσης στα ούλα."

 

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου αποκαλύπτουν, επίσης, στοιχεία των συμπεριφορών που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία.

 

«Οι καπνιστές τείνουν να αναπτύσσουν ρυτίδες γύρω από το στόμα, ενώ οι πότες αναπτύσσουν κόκκινη και βολβώδη στην άκρη μύτη», συμπλήρωσε ο Olshansky.

 

«Παρόλο που τα ευρήματα των Κινέζων συμφωνούν με αυτά που είναι ήδη γνωστά για τη γήρανση του προσώπου, θα πρέπει να επαληθευτούν μέσω έρευνας επανεξέτασης», δήλωσε ο Δρ Stephen Park, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής του Προσώπου,.

 

Ο Park ισχυρίστηκε ότι η νέα μελέτη δεν μπόρεσε να δείξει κατά πόσο μερικοί άνθρωποι γερνούν φυσικά γρηγορότερα ή αργότερα από τη χρονολογική τους ηλικία, διότι  δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου για σύγκριση.