01-04-2015
Αποφύγετε το νωπό γάλα προειδοποιούν οι ερευνητές

photo

Το μη παστεριωμένο γάλα, ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές από το νοσοκομείο Johns Hopkins και αποθαρρύνουν την κατανάλωσή του.

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το νωπό γάλα προκαλεί περισσότερες από τις μισές τροφιμογενείς νόσους που σχετίζονται με την κατανάλωση γάλακτος, παρόλο που μόνο το 3,5 % των Αμερικανών το πίνουν μη παστεριωμένο, σύμφωνα με νέα έκθεση.

 

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι οι άνθρωποι έχουν σχεδόν 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από μια τροφική ασθένεια από το μη παστεριωμένο γάλα από ότι από το παστεριωμένο.

 

Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το νωπό γάλα είναι πιο υγιεινό και έχει καλύτερη γεύση από το παστεριωμένο, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και οι καταναλωτές πρέπει να το αποφεύγουν.

 

Η ομάδα του Κέντρο για ένα Βιώσιμο Μέλλον, του νοσοκομείου Johns Hopkins, επανεξέτασε 81 δημοσιευμένα άρθρα για το νωπό αγελαδινό γάλα και διαπίστωσε ότι συχνά είναι μολυσμένο με Salmonella, Campylobacter, Listeria και ένα επικίνδυνο είδος του E. coli. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν τροφικές λοιμώξεις που οδηγούν σε διάρροια, εμετό, κράμπες, πυρετό, ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια ή θάνατο.

 

Η έκθεση συντάχθηκε πρόσφατα για τους νομοθέτες του Μέριλαντ, οι οποίοι εξέταζαν την άρση της απαγόρευσης της πώλησης του νωπού γάλακτος.

 

"Σε τελική ανάλυση, η επιστημονική βιβλιογραφία έδειξε ότι ο κίνδυνος τροφικής ασθένειας από νωπό γάλα είναι πάνω από 100 φορές μεγαλύτερος από τον κίνδυνο της τροφικής ασθένειας από παστεριωμένο γάλα", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Benjamin Davis, υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg, του νοσοκομείου Johns Hopkins.

 

"Παρά το γεγονός ότι τα πιθανά οφέλη που σχετίζονται με την κατανάλωση νωπού γάλακτος θα εξεταστούν από την περαιτέρω έρευνα, πιστεύουμε ότι από την άποψη της δημόσιας υγείας είναι ασφαλέστερη επιλογή η αποθάρρυνση της κατανάλωσής του", πρόσθεσε.

 

Η ερευνήτρια Cissy Li, επίσης υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας, επεσήμανε τον κίνδυνο από την κατανάλωση νωπού αντί παστεριωμένου γάλακτος, λέγοντας ότι είναι καθιερωμένος στην επιστημονική βιβλιογραφία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι συνέπειες είναι σοβαρές ή θανατηφόρες.

 

"Με βάση τα ευρήματά μας, αποθαρρύνουμε την κατανάλωση νωπού γάλακτος, ιδίως μεταξύ των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά", πρόσθεσε η Li.