02-04-2015
«Χάρτης Google» για το ανθρώπινο σώμα

photo

Μια, μέχρι πρότινος, άκρως απόρρητη τεχνολογία που επιτρέπει την απεικόνιση των οργάνων ολόκληρου του σώματος, μέχρι το κυτταρικό επίπεδο, παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Εταιρείας Ορθοπεδικής Έρευνας 2015, στο Λας Βέγκας.


Η συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία εφαρμόζεται από ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW), στην Αυστραλία, μπορεί να φτάσει μέχρι το επίπεδο ενός μόνο κυττάρου και θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην Ιατρική.

 

Το προηγμένο σύστημα απεικόνισης, αναπτύχθηκε αρχικά από την υψηλής τεχνολογίας γερμανική κατασκευαστική εταιρία Οπτικής και Βιομηχανικής Μέτρησης, Zeiss, προκειμένου να σαρώνει πλακίδια πυριτίου και να εντοπίζει τυχόν ελαττώματα.

 

Η καθηγήτρια του UNSW, Melissa Knothe Tate, μηχανικός και ειδικός στη Βιολογία των Κυττάρων και την Αναγεννητική Ιατρική, ηγείται του προγράμματος, εφαρμόζοντας την τεχνολογία ημιαγωγών για τη διερεύνηση της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας.

 

Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους της Google, η Knothe Tate είναι σε θέση να μεγεθύνει ολόκληρη την άρθρωση και να φτάσει στο κυτταρικό επίπεδο, όπως ακριβώς θα γινόταν με το Google Maps, με αποτέλεσμα αναλύσεις που κάποτε χρειάζονταν 25 χρόνια για να ολοκληρωθούν να μπορούν με τη συγκεκριμένη τεχνολογία να γίνουν σε μερικές εβδομάδες.

 

Η ομάδα της χρησιμοποιεί, επίσης, πρωτοποριακές μικροτομές και την τεχνολογία της μαγνητικής τομογραφίας για να εξετάσει πώς η κίνηση και το βάρος επηρεάζουν την κίνηση των μορίων μέσα στις αρθρώσεις, διερευνώντας τη σχέση μεταξύ του αίματος, των οστών, των μυών και των λεμφαγγείων.

 

Η Knothe Tate είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο σύστημα στον άνθρωπο. Έχει διαμορφώσει μια πρωτοποριακή συνεργασία με την κλινική Cleveland στις ΗΠΑ, με τα Πανεπιστήμια Brown και Stanford καθώς και με τις εταιρίες Zeiss και Google προκειμένου να βοηθήσει στην εκτίμηση ενός τεράστιου όγκου δεδομένων, που συγκεντρώθηκαν από μελέτες σχετικές με το ανθρώπινο ισχίο.

 

Παρόμοια έρευνα σε ποντίκια βρίσκεται σε εξέλιξη στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία.

 

Πολυάριθμες μελέτες έχουν διερευνήσει τη μοριακή μεταφορά εντός συγκεκριμένων ιστών, αλλά υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με την ανταλλαγή μεταξύ των διαφόρων ειδών του ιστού, όπως του χόνδρου και των οστών.

 

Η Knothe Tate έχει ήδη αποδείξει μια σύνδεση μεταξύ της μοριακής μεταφοράς μέσω του αίματος, των μυών και των οστών και της κατάστασης της νόσου σε ινδικά χοιρίδια που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

 

Όπως και οι άνθρωποι, τα ινδικά χοιρίδια αναπτύσσουν οστεοαρθρίτιδα, καθώς γερνούν. Η κατάσταση αυτή, πιστεύεται όλο και περισσότερο, ότι είναι το αποτέλεσμα μιας βλάβης στην κυτταρική επικοινωνία.

 

«Η κατανόηση της μοριακής σηματοδότησης και κίνησης μεταξύ των ιστών θα μπορούσε να ξεκλειδώσει μια σειρά από θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών θεραπειών και προληπτικών ασκήσεων ρουτίνας», εξηγεί η Knothe Tate.

 

Η ίδια έχει παρομοιάσει την εφαρμογή της τεχνολογίας Zeiss στο οστό του ισχίου με την ικανότητα των χαρτών της Google να «ζουμάρουν» από την Προβολή της Γης (Earth View) στην Προβολή του Δρόμου (Street View).