07-02-2018
5 ερωτήσεις για την τοξοπλάσμωση

photo

Παρόλο που στο μυαλό μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις -συμπαθέστατες κατά τα άλλα- γάτες, είναι μια  νόσος που μπορεί να μας προσβάλλει και χωρίς αυτές. Μάλιστα έχει και? προτιμήσεις.


1. Τι είναι η τοξοπλάσμωση;


Είναι μια λοίμωξη η οποία προκαλείται από το παράσιτο  Toxoplasma gondii . Ο κύριος ξενιστής του παρασίτου είναι η γάτα, η οποία μπορεί να μεταδώσει την λοίμωξη στον άνθρωπο αλλά και σε άλλα ζώα, μέσω της αποβολής ωοκύστεων  του παρασίτου με τα κόπρανά της.

 

2. Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο;


Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί με την κατάποση αυτών των  κύστεων μέσω της βρώσης ατελώς ψημένου κρέατος ( π.χ. χοιρινό κρέας από προσβεβλημένους χοίρους ) , λαχανικών και φρούτων που δεν έχουν πλυθεί σχολαστικά αλλά και με άμεση επαφή με τις κύστεις ( κυρίως μικρά παιδιά που παίζουν με γάτες, στο χώμα κτλ)

 

3. Ποια είναι τα συμπτώματά της;


Συνήθως είναι ασυμπτωματική, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως,  παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης ( πυρετό, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες, πονοκέφαλο αλλά και πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό)

 

4. Είναι επικίνδυνη πάθηση;


Η επίκτητη τοξοπλάσμωση, δεν είναι επικίνδυνη. Συνήθως αυτοπεριορίζεται και αφήνει μακροχρόνια ανοσία. Οι ανοσοκατεσταλμενοι όμως έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Επίσης εάν μια γυναίκα μολυνθεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές (αυτόματη αποβολή, ενδομήτριος θάνατος, προσβολή της ακοής, των οφθαλμών και του νευρικού συστήματος του εμβρύου κ.ά.). Αν η μητέρα μολυνθεί στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης και  προσβληθεί το έμβρυο (περιπου10% πιθανότητα) , τότε οι επιπλοκές είναι σοβαρότερες. Όσο πιο προχωρημένη είναι η εγκυμοσύνη όταν η μητέρα μολύνεται, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος μετάδοσης στο έμβρυο, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιπλοκές είναι ηπιότερες. Θεραπεία απαιτείται μόνο για  ανοσοκατεσταλμένους και για τις εγκύους, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης στο έμβρυο αλλά και η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών.

 

5. Πώς μπορεί να προληφθεί;


Είναι απαραίτητο το πλύσιμο των χεριών μετά από επαφή με χώμα και γάτες,  με ωμό κρέας, με άπλυτα λαχανικά κτλ Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος, άπλυτων λαχανικών και φρούτων, ενώ η χρήση γαντιών κατά τη διάρκεια εργασίας στον κήπο ή της φροντίδας της γάτας και των περιττωμάτων της αποτελούν ένα καλό μέτρο πρόληψης.