07-04-2015
Άρωμα που μυρίζει καλύτερα με τον ιδρώτα

photo

Το πρώτο, παγκοσμίως, άρωμα, το οποίο όσο πιο πολύ ιδρώνει κανείς, τόσο πιο ωραία θα μυρίζει, ανέπτυξαν επιστήμονες, από το Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέφλαστ.

 

Ερευνητές από το Ερευνητικό Κέντρο Ionic Liquid Laboratories (QUILL), έχουν αναπτύξει ένα μοναδικό νέο σύστημα ανάδυσης, το οποίο απελευθερώνει περισσότερο άρωμα όταν έρχεται σε επαφή με υγρασία, κατά συνέπεια ένα άτομο θα μυρίζει καλύτερα όταν αυξάνονται τα επίπεδα του ιδρώτα του.

 

Το καινοτόμο σύστημα έχει δημιουργηθεί με την προσθήκη ενός ακατέργαστου αρώματος σε ιοντικό υγρό (άλας με την μορφή του υγρού), το οποίο δεν έχει καμία οσμή. Το «αρωματισμένο ιοντικό υγρό» απελευθερώνει το άρωμά του όταν έρχεται σε επαφή με νερό, επιτρέποντας έτσι να αναδύεται από το δέρμα περισσότερη ευωδία.

 

Επιπλέον, το νέο σύστημα έχει την ικανότητα να απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές που προέρχονται από τον ιδρώτα, καθώς οι ενώσεις «θειόλης», οι οποίες είναι υπεύθυνες για την δυσοσμία του, έλκονται από το ιοντικό υγρό, προσκολλώνται σε αυτό και χάνουν την δραστικότητα τους.

 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να έχει σημαντικές εμπορικές δυνατότητες, παρέχοντας ένα νέο τρόπο ανάπτυξης προϊόντων που προορίζονται για την τεράστια αγορά της προσωπικής φροντίδας. Αυτή την περίοδο, συνεργάζονται με μια εταιρία αρωμάτων, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιες ιδέες σχετικών προϊόντων που θα μπορούσαν τελικά να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων.

 

«Είναι μία καινοτομία, η οποία χρησιμοποιεί τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα συστήματα των ιοντικών υγρών, για να απελευθερώσει το υλικό με ελεγχόμενο τρόπο. Όχι μόνο έχει εξαιρετικές εμπορικές δυνατότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αρώματα και σε καλλυντικές κρέμες, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς της επιστήμης, όπως η βραδεία απελευθέρωση ορισμένων ουσιών», αναφέρει ο επικεφαλής του προγράμματος, Dr Nimal Gunaratne.