07-04-2015
Νέο τεστ με χρυσό για τον καρκίνο του προστάτη

photo

Ένα νέο τεστ, που κοστίζει λιγότερο από 1 δολάριο και αποδίδει αποτελέσματα σε μερικά λεπτά, αξιολογείται πιο ευαίσθητο και πιο ακριβές από το σημερινό πρότυπο τεστ για τον καρκίνο του προστάτη πρώιμου σταδίου (PSA).

 

Η απλή αυτή εξέταση αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα, οι οποίοι υπόσχονται έγκαιρο εντοπισμό μιας από τις πλέον θανατηφόρες μορφές καρκίνου μεταξύ των ανδρών. Θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει τον αριθμό των περιττών και επεμβατικών βιοψιών που προκύπτουν από την εξέταση PSA που χρησιμοποιείται σήμερα.

 

Όταν ένας καρκινικός όγκος αρχίζει να αναπτύσσεται, το σώμα ξεκινάει να παράγει αντισώματα. Το νέο τεστ ανιχνεύει αυτήν την ανοσολογική απόκριση με τη χρήση νανοσωματιδίων χρυσού, τα οποία είναι περίπου 10.000 φορές μικρότερα από μια φακίδα.

Όταν μερικές σταγόνες ορού αίματος, από ένα τσίμπημα δακτύλου, αναμιγνύονται με τα νανοσωματίδια χρυσού, ορισμένοι καρκινικοί βιοδείκτες προσκολλώνται στην επιφάνεια των μικροσκοπικών σωματιδίων, αυξάνει το μέγεθός τους και ενώνονται μεταξύ τους.

 

Οι ερευνητές από το Νανοεπιστημονικό Τεχνολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ανέπτυξαν την τεχνική NanoDLSay, με στόχο τη μέτρηση του μεγέθους των σωματιδίων αυτών, το οποίο και αποκαλύπτει αν ο ασθενής έχει καρκίνο του προστάτη και σε πόσο προχωρημένο στάδιο βρίσκεται.

 

Και παρόλο που χρησιμοποιείται χρυσός, το τεστ αυτό έχει εξαιρετικά μικρό κόστος. Ένα μικρό μπουκάλι αιωρούμενα νανοσωματίδια στο νερό, ποσότητα η οποία αρκεί για περίπου 2.500 τεστ, κοστίζει περίπου 250 δολάρια.

 

«Αυτό που είναι διαφορετικό και μοναδικό στην τεχνική μας είναι ότι πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία και το υλικό που απαιτείται για το τεστ κοστίζει λιγότερο από 1 δολάριο», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Qun "Treen" Huo και συμπλήρωσε: «Επειδή είναι χαμηλού κόστους, ελπίζουμε να έχουν τη δυνατότητα περισσότεροι άνθρωποι να υποβληθούν σε αυτό. Αν καταφέρουμε να εντοπίζουμε αυτόν τον καρκίνο σε πρώιμα στάδια, ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος».

 

Μέχρι στιγμής, η πιο συχνή εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου για τη νόσο είναι η PSA, η οποία όμως έχει πολλά «ψευδώς θετικά» αποτελέσματα, γεγονός που οδηγεί σε επώδυνες βιοψίες και ακραίες θεραπείες, χωρίς ουσιαστικά να χρειάζεται.

 

Πιλοτικές μελέτες διαπίστωσαν ότι η νέα τεχνική είναι πολύ πιο ακριβής, καθώς προσδιορίζει με 90 - 95 % βεβαιότητα ότι το αποτέλεσμα δεν είναι «ψευδώς θετικό». Ωστόσο, όταν πρόκειται για τα «ψευδώς αρνητικά» αποτελέσματα, το ποσοστό μειώνεται στο 50 %. Δεν είναι το ιδανικό, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερο από ό, τι του PSA, που βρίσκεται στο 20 %.

 

Η ομάδα των ερευνητών ελπίζει να ολοκληρωθούν οι μεγάλες κλινικές δοκιμές και να αρχίσει η χρήση του νέου τεστ από τους γιατρούς σε δύο με τρία χρόνια. Επίσης ερευνά την αποτελεσματικότητα της τεχνικής αυτής ως «εργαλείο» ελέγχου για άλλους όγκους.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ACS Applied Materials & Interfaces.