09-04-2015
Το fast food δεν μειώνει την απόδοση των αθλητών

photo

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, δείχνει ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην απόδοση των αθλητών όταν καταναλώνουν fast food μετά την  προπόνηση, αντί να προσλαμβάνουν τα παραδοσιακά αθλητικά συμπληρώματα.

 

Στη μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, συμμετείχαν 11 ποδηλάτες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν δύο πειραματικές δοκιμές, σε τυχαία σειρά. Κάθε δοκιμή περιλάμβανε 90 λεπτά ποδηλασίας, την οποία ακολουθούσε μια περίοδος αποκατάστασης  τεσσάρων ωρών. Αμέσως μετά από κάθε βόλτα και πάλι δύο ώρες αργότερα, οι ερευνητές παρείχαν στους συμμετέχοντες ή αθλητικά συμπληρώματα, όπως το Gatorade, το Powerbar και τα προϊόντα Clif  ή γρήγορο φαγητό,  όπως χάμπουργκερ, τηγανιτές πατάτες κλπ. Μετά από μια περίοδο αποκατάστασης τεσσάρων ωρών, οι συμμετέχοντες χρονομετρήθηκαν στα 20 χιλιόμετρα.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν βιοψίες μυών και δείγματα αίματος, τα οποία λήφθηκαν ανάμεσα στους δύο γύρους και δεν βρήκαν διαφορές στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και την απόκριση της ινσουλίνης. Επίσης, τα ποσοστά αποκατάστασης του γλυκογόνου δεν παρουσίαζαν διαφορές, ανάλογα με τη δίαιτα που ακολουθήθηκε. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν υπήρξαν διαφορές στην  απόδοση των αθλητών.

 

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση fast food - στις σωστές ποσότητες - μπορεί να προσφέρει την ίδια δυνατότητα για το μυϊκό γλυκογόνο με τα προϊόντα αθλητικής διατροφής, που συνήθως κοστίζουν περισσότερο», εξηγούν οι επιστήμονες. Ωστόσο, τονίζουν ότι η μετριοπάθεια είναι το «κλειδί» για τα καλύτερα αποτελέσματα.