09-04-2015
Η μαγνητική τομογραφία ανιχνεύει το 90 % των καρκίνων του μαστού

photo

Αυστριακοί ερευνητές ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα μας, σε σχέση με την διάγνωση του καρκίνου του μαστού, καθώς υποστηρίζουν ότι περίπου το 90 % όλων των ασθενών μπορούν να διαγνωστούν οριστικά με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας (MRI).

 

Το μέγεθος αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό των συνδυασμένων μεθόδων (μαστογραφία και υπέρηχος), που απέδωσαν ένα ποσοστό ανίχνευσης μόλις 37,5%.

 

Αυτό είναι το βασικό εύρημα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology. Η μελέτη διεξήχθη από το Τμήμα Ακτινολογίας και Πυρηνικής Ιατρικής, σε συνεργασία με το Τμήμα Γυναικολογίας και Μαιευτικής και το Κλινικό Ινστιτούτο Παθολογίας, του Πανεπιστημίου MedUni, της Βιέννης.

 

559 γυναίκες «υψηλού κινδύνου», υποβλήθηκαν σε συνολικά 1.365 εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου και το συμπέρασμα ήταν ξεκάθαρο: το 90% όλων των καρκίνων του μαστού μπορούν να ανιχνευθούν με σαφήνεια από την μαγνητική τομογραφία. Ο συνδυασμός της MRI και της μαστογραφίας αύξησε το ποσοστό ανίχνευσης κατά 5%, ενώ κανένας από τους καρκίνους δεν ανιχνεύτηκε μόνο με υπέρηχο Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για τους μη διηθητικούς καρκίνους και για τις καλοήθεις βλάβες του μαστού.

 

«Η μελέτη μας δείχνει ξεκάθαρα την ανωτερότητα της μαγνητικής τομογραφίας έναντι του συνδυασμού μαστογραφίας και υπερηχογραφήματος μαστού και είναι εντελώς ανεξάρτητη από την ηλικία της ασθενούς, την μετάλλαξη του γονιδίου και την πυκνότητα του μαστού», εξηγεί ο ένας εκ των δύο επικεφαλής της μελέτης, Thomas Helbich.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο συνδυασμός μαστογραφίας- υπέρηχου μαστού δεν μπορεί να ανιχνεύσει όλους τους καρκίνους, γι' αυτό και η μαγνητική τομογραφία είναι η μέθοδος που συνιστάται. Ειδικά για της γυναίκες υψηλού κινδύνου η ετήσια μαγνητική τομογραφία είναι απολύτως αναγκαία.