10-04-2015
Οι αποδείξεις βλάπτουν την υγεία

photo

Η επαφή με βισφενόλη Α (ΒΡΑ), ένα επικίνδυνο χημικό που βρίσκεται στο θερμικό χαρτί των αποδείξεων των ταμειακών μηχανών, ευθύνεται για τα υψηλά επίπεδα ΒΡΑ στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως όταν έχει προηγηθεί χρήση κάποιου προϊόντος φροντίδας του δέρματος.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Plos One. Η μελέτη αυτή παρέχει τα πρώτα στοιχεία για την απορρόφηση της BPA που βρίσκεται στο θερμικό χαρτί, απ' τον ανθρώπινο οργανισμό.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές εξέτασαν  άτομα, τα οποία έπλυναν τα χέρια τους με απολυμαντικό χεριών και στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με θερμικό χαρτί.

Τα άτομα αυτά παρουσίασαν ραγδαία αύξηση της BPA στο αίμα τους, ενώ όταν στο επόμενο βήμα  έφαγαν πατάτες τηγανιτές με τα χέρια τους η BPA απορροφήθηκε πολύ γρήγορα από τον οργανισμό τους.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι μεγάλες ποσότητες ΒΡΑ μπορούν να μεταφερθούν στα χέρια και μετά στο φαγητό που κρατάμε καθώς επίσης να απορροφηθούν από το δέρμα μας», δήλωσε ο Φρέντερικ Βομ Σάαλ, Επιμελητής Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Κολλέγιο Τεχνών και Επιστημών και συμπλήρωσε: «Η βισφενόλη Α εμφανίζει ιδιότητες παρόμοιες με αυτές των ορμονών και έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί αναπαραγωγικές ανωμαλίες σε έμβρυα, βρέφη, παιδιά και ενήλικες καθώς και καρκίνο και μεταβολικά και ανοσολογικά προβλήματα σε τρωκτικά».

Η BPA από θερμικά χαρτιά  απορροφάται στο αίμα πολύ γρήγορα και σε αυτά τα επίπεδα αυξάνουν και οι πιθανότητες για πολλές ασθένειες και διαταραχές, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Σύμφψνα με τους ερευνητές, η χρήση της BPA ή άλλων παρόμοιων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να την αντικαταστήσουν σε θερμικό χαρτί αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

«Το πρόβλημα είναι, ότι εμείς, ως καταναλωτές, χρησιμοποιούμε απολυμαντικά, κρέμες, σαπούνια και αντηλιακά στα χέρια μας, γεγονός που μεταβάλλει δραστικά το ποσοστό απορρόφησης της BPA από τον οργανισμό», δήλωσε ο Βομ Σάαλ.