10-04-2015
Η πλαστική προσώπου αλλάζει τον τρόπο που μας αντιλαμβάνονται οι άλλοι

photo

Η πλαστική προσώπου δεν κάνει τις γυναίκες να φαίνονται μόνο πιο νέες, αλλά βελτιώνει και τον τρόπο που τις αντιλαμβάνονται οι άλλοι, διατείνονται Αμερικανοί ερευνητές.

 

Η πρώτη μελέτη του είδους της, διαπιστώνει ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε συγκεκριμένες πλαστικές επεμβάσεις στο πρόσωπο, θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερες κοινωνικές δεξιότητες, είναι πιο συμπαθείς, πιο ελκυστικές και με περισσότερη θηλυκότητα, μετά την επέμβαση.

 

Οι ερευνητές έθεσαν ως στόχο να αξιολογήσουν και να μετρήσουν τις μεταβολές στην αντίληψη της προσωπικότητας από τους άλλους, οι οποίες εμφανίζονται μετά από διάφορα είδη αναζωογονητικών χειρουργικών επεμβάσεων του προσώπου, όπως λίφτινγκ, βλεφαροπλαστική, μετωπιαίο λίφτινγκ, λίφτινγκ λαιμού ή / και εμφύτευμα πηγουνιού.

 

Η μελέτη χρησιμοποίησε 30 λευκές γυναίκες, οι οποίες φωτογραφήθηκαν πριν και μετά την επέμβαση. Στη συνέχεια 170 άτομα κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την αντίληψή τους για την ελκυστικότητα, τη θηλυκότητα, και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (εξωστρέφεια, κοινωνικές δεξιότητες, ευαρέσκεια, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, επιθετικότητα και αξιοπιστία) της γυναίκας που απεικονίζεται σε κάθε φωτογραφία που τους δόθηκε. Κανείς δεν είδε το «πριν» και το «μετά» της ίδιας γυναίκας και κανείς δεν γνώριζε αν η φωτογραφία που έβλεπε ήταν πριν ή μετά την επέμβαση.

 

Μετά την επέμβαση, παρατηρήθηκε βελτίωση σε τέσσερα χαρακτηριστικά: κοινωνικές δεξιότητες, ευαρέσκεια, ελκυστικότητα και θηλυκότητα. Παρατηρήθηκε, επίσης, μια τάση προς την αξιοπιστία, αν και στατιστικά δεν ήταν σημαντική.

 

Το ολικό λίφτινγκ και η κάτω βλεφαροπλαστική ήταν οι δύο διαδικασίες που φάνηκε να συγκεντρώνουν  περισσότερες θετικές κριτικές μετά την επέμβαση, με την κάτω βλεφαροπλαστική να έχει ένα μικρό προβάδισμα.

 

Προηγούμενη ψυχολογική μελέτη είχε δείξει ότι τα μάτια αποτελούν πολύ καλό «διαγνωστικό εργαλείο» για την μέτρηση της ελκυστικότητας καθώς και της αξιοπιστίας. «Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κάτω βλεφαροπλαστική βρέθηκαν να είναι σημαντικά πιο ελκυστικές και θηλυκές και παρουσίασαν βελτιωμένες βαθμολογίες αξιοπιστίας», αναφέρει ο Michael J. Reilly, MD, επίκουρος καθηγητής Οτορρινολαρυγγολογίας- Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου, στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Georgetown.

 

Επίσης, έγιναν προσπάθειες για να προσδιοριστεί εάν υπήρχε κάποιος αναγνωρίσιμος παράγοντας, στον οποίο μπορεί να οφείλονταν οι λιγότερο ευνοϊκές απαντήσεις, αλλά δεν προέκυψε κάτι με στατιστική σημασία.

 

«Η συνολική αξιολόγηση και θεραπεία του ασθενούς που έχει υποβληθεί σε επέμβαση αναζωογόνησης προσώπου, εκτός από τα παραδοσιακά μέτρα της ηλικίας και της ελκυστικότητας απαιτεί και την κατανόηση των πιθανών αλλαγών στην αύρα ενός ατόμου μετά την εγχείρηση», προσθέτει ο Reilly.

 

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η μελέτη ήταν μικρή και περιελάμβανε μόνο λευκές γυναίκες, γεγονός, το οποίο δεν εξασφαλίζει αξιόπιστα αποτελέσματα για το γενικό πληθυσμό.

 

Τα παραπάνω ευρήματα δημοσιεύονται στο διαδικτυακό περιοδικό JAMA Facial Plastic Surgery.

 

Ωστόσο, δεν σημαίνουν ότι μία πλαστική επέμβαση μπορεί να μας εξασφαλίσει την αποδοχή, την εκτίμηση και την αγάπη των άλλων. Κι επειδή μία πλαστική επέμβαση είναι μία διαδικασία, η οποία συνεπάγεται τους κινδύνους ενός χειρουργείου, μια τέτοια απόφαση πρέπει να λαμβάνεται πάντα με σύνεση και έπειτα από ώριμη σκέψη καθώς και με τη συμβουλή του γιατρού.