13-04-2015
«Κληρονομικά» τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσης

photo

Μια κληρονομική διάσταση δίνει στα εγκλήματα σεξουαλικής φύσης πρόσφατη έρευνα Βρετανών και Σουηδών επιστημόνων. Η διάσταση αυτή είναι αρκετά σημαντική, καθώς φάνηκε ότι ένας άνδρας έχει πενταπλάσια πιθανότητα (σε σχέση με τον μέσο άντρα) να διαπράξει σεξουαλικό έγκλημα, αν έχει πατέρα ή αδελφό που έχει καταδικαστεί για κάτι ανάλογο.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη, από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στη Μ. Βρετανία, η σχέση αυτή οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες και όχι στο κοινό οικογενειακό περιβάλλον.

 

Η μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο διεθνές περιοδικό International Journal of Epidemiology, περιελάμβανε  21.566 άνδρες, οι οποίοι είχαν  καταδικαστεί για σεξουαλικά αδικήματα στη Σουηδία, όπως για παράδειγμα, ο βιασμός ενός ενήλικα (6.131 παραβάτες ) και η σεξουαλική παρενόχληση παιδιών (4.465 παραβάτες), μεταξύ των ετών 1973 και 2009.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 2,5% των πατέρων και αδελφών των καταδικασμένων είχαν και οι ίδιοι καταδικαστεί για τέτοιες υποθέσεις στο παρελθόν. Το αντίστοιχο ποσοστό διάπραξης σεξουαλικών εγκλημάτων από στενούς συγγενείς ήταν μόνο 0,5% στον γενικό πληθυσμό, γεγονός που δείχνει ότι η διενέργεια τέτοιου είδους πράξεων είναι και θέμα γονιδίων.

 

Χρησιμοποιώντας ένα καθιερωμένο στατιστικό μοντέλο υπολογισμού, οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τη σημασία των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων για τον κίνδυνο να καταδικαστεί κανείς για σεξουαλική κακοποίηση.

 

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Niklas Langstrom, Καθηγητής Ψυχιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα, τα σεξουαλικά εγκλήματα εξαρτώνται κυρίως από γενετικούς παράγοντες και εξατομικευμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, κατά 40 και 58 %, αντίστοιχα. Οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν συναισθηματική αστάθεια και επιθετικότητα, αποκλίνουσες σεξουαλικές προτιμήσεις, ενασχόληση με το σεξ κ.ά.

 

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γιοι ή αδελφοί των ανθρώπων που έχουν διαπράξει σεξουαλικά εγκλήματα αναπόφευκτα θα κάνουν το ίδιο», επισημαίνει ο Langstrom και συμπληρώνει: «Αλλά αν και οι καταδίκες για σεξουαλικά εγκλήματα είναι, συνολικά,  σχετικά λίγες, η μελέτη μας δείχνει ότι η αύξηση του κινδύνου για τα άτομα της ίδιας οικογένειας είναι σημαντική. Η προληπτική θεραπεία για οικογένειες που βρίσκονται σε κίνδυνο θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον αριθμό των μελλοντικών θυμάτων».