14-04-2015
Εγκυμοσύνη και υποκατάστατα νικοτίνης

photo

Είναι ασφαλής η χρήση θεραπείας υποκατάστασης της νικοτίνης για τις έγκυες γυναίκες που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα;

 

Μια νέα μελέτη διερεύνησε τους κινδύνους εμφάνισης σοβαρών συγγενών ανωμαλιών σε παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που χρησιμοποίησαν θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης ή ένα μήνα πριν από τη σύλληψη, σε σύγκριση με τις γυναίκες που κάπνιζαν ή δεν κάπνιζαν. Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 192.000 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 2001 και 2012 και η συνολική επίπτωση των μειζόνων συγγενών ανωμαλιών βρέθηκε να είναι 288 ανά 10.000 γεννήσεις.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συγγενών ανωμαλιών στα παιδιά τους, σε σύγκριση με τις καπνίστριες και τις μη-καπνίστριες, αναφέρουν τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας.

 

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις ανωμαλίες στα συστήματα του οργανισμού, δεν βρήκαν κανένα αποδεικτικό στοιχείο μιας σύνδεσης, εκτός από αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών ανωμαλιών, ο οποίος βασίστηκε σε 10 περιπτώσεις.

 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για τη διακοπή του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της.