03-01-2018
Η ασθένεια της συζύγου φέρνει διαζύγιο

photo

Ο κίνδυνος για ένα παντρεμένο ζευγάρι να πάρει διαζύγιο όταν η γυναίκα προσβληθεί από κάποια νόσο, αυξάνεται κατά 6%. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο στην αντίθετη περίπτωση. Κάθε άλλο: Αν ο σύζυγος αρρωστήσει το γεγονός αυτό δεν έχει καμία απολύτως επίδραση στον κίνδυνο ενός διαζυγίου, καταδεικνύει πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

 

Οι ερευνητές, συγκέντρωσαν στοιχεία για 2.701 παντρεμένα ζευγάρια, που συμμετείχαν στη μελέτη «Health and Retirement». Τα ζευγάρια, που είχαν τουλάχιστον έναν σύζυγο 51 ετών, κατά την έναρξη της μελέτης, παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια. Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε σε τέσσερις ασθένειες που ενδεχομένως να προσβάλλουν έναν ή μία σύζυγο: καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, πνευμονική νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Όπως προέκυψε απο τη μελέτη, το 32 % των γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο, ενώ το 24 % λήγουν λόγω του θανάτου του ενός εκ των δύο συζύγων, ενώ ήταν σαφές ότι το διαζύγιο ήταν πιο συχνό μεταξύ των νεότερων ζευγαριών και η χηρεία ήταν πιο συχνή μεταξύ των ηλικιωμένων.

 

Αυτό που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν το πώς αντιμετώπισαν την ίδια κατάσταση (ασθένεια συζύγου) τα δύο φύλα.  Κι ενώ όταν η ασθένεια του συζύγου δεν είχε καμία επίδραση στον κίνδυνο για διαζύγιο, όταν η σύζυγος νοσούσε ο γάμος είχε 6 % περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει σε χωρισμό, συγκριτικά με το αν η γυναίκα παρέμενε υγιής, κατά τη διάρκειά του.

 

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η ποιότητα της φροντίδας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα ενός ζευγαριού να πάρει διαζύγιο. Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι άντρες σπάνια ήταν «ανοιχτοί» στο να γίνουν φροντιστές και συχνά ένιωθαν άβολα σε αυτόν τον ρόλο. Λόγω της «φτωχότερης» ποιότητας της φροντίδας που παρείχαν οι σύζυγο, οι γυναίκες έτειναν να είναι λιγότερο ικανοποιημένες με τη φροντίδα που λάμβαναν από αυτούς όταν ήταν άρρωστες.

 

«Οι εμπειρίες ζωής και θανάτου μπορεί να ωθήσουν τους ανθρώπους να επαναξιολογήσουν  τι είναι σημαντικό στη ζωή τους», αναφέρει η Amelia Karraker, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια των Επιστημών για την Ανάπτυξη του Ανθρώπου και τη Μελέτη της Οικογένειας.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Health and Social Behavior.