15-04-2015
Ο διαβήτης κύησης συνδέεται με τον αυτισμό (;)

photo

Η διαταραχή του σακχάρου στο αίμα, κατά τις πρώτες 26 εβδομάδες της κύησης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει το παιδί κάποια  διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, σύμφωνα με ερευνητές από τις ΗΠΑ.

 

Ωστόσο, τα συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη «παρατήρησης» και δεν μπορεί να αποδειχθεί μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος, μεταξύ του διαβήτη της κύησης και του αυτισμού.

 

Οι ερευνητές του Συστήματος Υγείας Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Δρ Anny Xiang, παρακολούθησαν περισσότερα από 320.000 παιδιά, που γεννήθηκαν από το 1995 μέχρι το 2009 στα νοσοκομεία Kaiser, στη Νότια Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια των περίπου 5,5 χρόνων παρακολούθησης, 3.388 παιδιά είχαν διαγνωστεί με αυτισμό.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα μωρά που εκτίθενται σε διαβήτη κύησης από την 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης έχουν 42 % αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποιο βαθμό αυτισμού, σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν εκτίθενται στην αναστρέψιμη αυτή νόσο. Το αποτέλεσμα παρέμεινε το ίδιο ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο, όπως η ηλικία, η εκπαίδευση και το βάρος της μητέρας.

 

Παρόλο που δεν μπορούν με βεβαιότητα να γνωρίζουν το μηχανισμό που «κρύβεται» πίσω από αυτή τη σχέση, οι ερευνητές εικάζουν ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, θα μπορούσαν να διακόψουν την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο.

 

«Αν και αυτή η μελέτη δείχνει ότι η ανάπτυξη του διαβήτη κύησης, κατά τη διάρκεια του πρώτου ή του δεύτερου τριμήνου, θέτει το έμβρυο σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, το μέγεθος αυτού του κινδύνου είναι σχετικά μικρό», αναφέρει ο Δρ Andrew Adesman, από το Παιδικό Ιατρικό Κέντρο Cohen, της Νέας Υόρκης.

 

Προηγούμενες μελέτες δεν κατέληξαν σε σαφή συμπεράσματα σχετικά με το αν ο διαβήτης της κύησης αυξάνει τον κίνδυνο της αναπτυξιακής διαταραχής στους απογόνους.

 

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association, διαπίστωσε ασήμαντα αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, στις περιπτώσεις που είχε διαγνωστεί πριν την εγκυμοσύνη διαβήτης τύπου 2.  Η Xiang εικάζει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στη δεύτερη περίπτωση ενδεδομένως οι γυναίκες να είχαν καλύτερα ρυθμισμένο το διαβήτη τους.