16-04-2015
Εξέταση αίματος προβλέπει τον καρκίνο του μαστού χρόνια πριν εμφανιστεί

photo

Ένα νέο τεστ αίματος, το οποίο προβλέπει τον καρκίνο του μαστού έως και πέντε χρόνια πριν εμφανιστεί, ανέπτυξαν ερευνητές από τη Δανία.  Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η νέα μέθοδος θα οδηγήσει στην καλύτερη πρόληψη και στην έγκαιρη θεραπεία της νόσου.

 

Ενώ η μαστογραφία μπορεί να ανιχνεύσει πρόσφατα αναπτυχθέντες καρκίνους του μαστού με ευαισθησία 75 %, η συγκεκριμένη εξέταση αίματος είναι σε θέση να προβλέψει την πιθανότητα μιας γυναίκας να αναπτύξει καρκίνο του μαστού μέσα στα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια με μια ευαισθησία 80%, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

 

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί νωρίς είναι πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική η θεραπεία του. Επιπλέον, οι επιστήμονες ευελπιστούν, μακροπρόθεσμα, να χρησιμοποιηθούν παρόμοια μοντέλα, προκειμένου να προβλέψουν κι άλλες ασθένειες.

 

«Η μέθοδος είναι καλύτερη από τη μαστογραφία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο όταν η ασθένεια υπάρχει ήδη. Δεν είναι τέλεια, αλλά είναι πραγματικά εκπληκτικό το γεγονός ότι μπορούμε να προβλέψουμε τον καρκίνο του μαστού χρόνια πριν εμφανιστεί», δήλωσε ο Rasmus Bro, καθηγητής Χημειομετρήσεων στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

 

Η μέθοδος αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, σε συνεργασία με την Αντικαρκινική Εταιρεία της Δανίας και η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Metabolomics.

 

Το μεταβολικό προφίλ

 

Οι ερευνητές, αντί να εξετάσουν τη σημασία ενός μόνο βιοδείκτη σε σχέση με μια συγκεκριμένη ασθένεια -όπως γίνεται συνήθως στον τομέα της Υγείας και της Ιατρικής επιστήμης- ανέλυσαν όλες τις ενώσεις (μεταβολίτες) που περιέχει ένα δείγμα αίματος, δηλαδή ένα σύνολο βιοδεικτών και τις αλληλεπιδράσεις τους.

 

Οι ποσότητες όλων των ενώσεων στο αίμα αποκαλούνται «μεταβολικό προφίλ» αίματος και είναι αυτό ακριβώς, το οποίο μέτρησαν οι επιστήμονες σε αυτό το πρότζεκτ. Ουσιαστικά, η νέα μέθοδος αναλύει ένα δείγμα αίματος του ασθενή και χρησιμοποιώντας έναν εξελιγμένο μαθηματικό αλγόριθμο ψάχνει για μεταβολικά μοτίβα που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού.

 

Η μελέτη


Η έρευνα βασίζεται σε μια μελέτη πληθυσμού. 57.000 άνθρωποι παρακολουθήθηκαν από τη Εταιρεία Καρκίνου της Δανίας για περισσότερο από 20 χρόνια. Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν για πρώτη φορά κατά την περίοδο 1994-96, οπότε και καταγράφηκαν το βάρος τους και άλλες μετρήσεις, απάντησαν σε ερωτηματολόγιο και παρείχαν ένα δείγμα αίματος, το οποίο φυλάχθηκε σε υγρό άζωτο.

 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα 20ετίας δείγματα αίματος και άλλα διαθέσιμα στοιχεία από 400 γυναίκες που ήταν υγιείς, όταν εξετάστηκαν για πρώτη φορά, αλλά διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού δύο έως πέντε χρόνια μετά την παροχή του πρώτου δείγματος καθώς και από 400 γυναίκες που δεν ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού.

 

Η νέα μέθοδος, η οποία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, εφαρμόστηκε, επίσης, για να ελέγξει ένα διαφορετικό σύνολο δεδομένων γυναικών που εξετάστηκαν το 1997. Οι προβλέψεις που βασίστηκαν στα νέα στοιχεία συμφώνησαν με αυτές για το πρώτο σύνολο δεδομένων, γεγονός που δείχνει την εγκυρότητα του μοντέλου.