16-04-2015
Ζωτικής σημασίας τα ιχθυέλαια για την ανάπτυξη του εγκεφάλου

photo

Οι διατροφικές ελλείψεις των λιπαρών οξέων, που βρίσκονται στα ψάρια και άλλα τρόφιμα, μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και νωρίς στη ζωή, σύμφωνα με εργαστηριακή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Neuroscience.

 

Νευρολόγοι από το Πανεπιστήμιο Irvine, της Καλιφόρνιας, αναφέρουν ότι τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν στις γυναίκες να διατηρούν μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αυτά τα λιπαρά οξέα, τόσο οι ίδιες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και στο μενού των μωρών τους μετά τη γέννηση.

 

Η Susana Cohen-Cory, καθηγήτρια Νευροβιολογίας και Συμπεριφοράς και οι συνεργάτες της  εντόπισαν για πρώτη φορά πως οι ελλείψεις των ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προκαλούν μοριακές αλλαγές στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, οι οποίες περιορίζουν την αύξηση των νευρώνων και των συνάψεων που τους συνδέουν.

 

Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι πρόδρομες ενώσεις του εικοσιδυαεξανοϊκού οξέως ή DHA, το οποίο διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υγιή δημιουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Στη μελέτη τους, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν θηλυκά βατράχια και γυρίνοι, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δουν πώς ο εγκεφαλικός ιστός με έλλειψη DHA παρουσιάζει «φτωχή» ανάπτυξη νευρώνων και περιορισμένο αριθμό συνάψεων (ζωτικοί αγωγοί που επιτρέπουν στους νευρώνες να επικοινωνούν μεταξύ τους).

 

«Επιπλέον, όταν αλλάξαμε τις δίαιτες των μητέρων με ελλείψεις σε DHA, σε δίαιτες που περιείχαν ένα κατάλληλο επίπεδο αυτών των διατροφικών λιπαρών οξέων, η ανάπτυξη των νευρώνων και των συνάψεων άνθισε και επανήλθε στο φυσιολογικό στην επόμενη γενιά των γυρίνων», επεσήμανε η Cohen-Cory.

 

Το DHA είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των ματιών και του εγκεφάλου του εμβρύου, ειδικά κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης. Αποτελεί το 10 έως 15 % της συνολικής ποσότητας των λιπιδίων του φλοιού του εγκεφάλου. Επίσης, συγκεντρώνεται στα φωτοευαίσθητα κύτταρα στο πίσω μέρος των ματιών, όπου αντιπροσωπεύει 50 % της συνολικής ποσότητας λιπιδίων του κάθε αμφιβληστροειδούς.

 

Το διατροφικό DHA βρίσκεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα, όπως τα ψάρια, τα αυγά και το κρέας. Τα λιπαρά ψάρια -σκουμπρί, ρέγκα, σολομός, πέστροφα και σαρδέλες- είναι η πλουσιότερη διατροφική πηγή του, η οποία περιέχει 10 έως 100 φορές περισσότερο DHA από άλλες μη θαλασσινές διατροφικές πηγές, όπως τα καρύδια, οι σπόροι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

 

Το DHA βρίσκεται, επίσης, στο μητρικό γάλα. Ίσως γι'αυτό το λόγο, να χρησιμοποιείται το λιπαρό οξύ ως συμπλήρωμα στα πρόωρα μωρά και ως συστατικό σε βρεφικά γάλατα, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της ζωής, για να προωθηθεί η καλύτερη πνευματική ανάπτυξη.